Η κατάργηση της επετηρίδας για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, φαίνεται ότι ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για πολλά ζητήματα. Εκτός από το ότι διαμορφώνει μια κατάσταση συνολικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών και δεν οδηγεί στην επιλογή των καλύτερων εκπαιδευτικών, μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ταυτόχρονα οδηγεί και σε άλλους ολισθηρούς δρόμους όπως την πρόσληψη των καθηγητών ανά σχολική μονάδα. Αυτό ξεκινάει από ό,τι φαίνεται από τη λεγόμενη ενισχυτική διδασκαλία, σύμφωνα με εγκύκλιο, που έχει αποστείλει ο υφυπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος σε όλα τα Ενιαία Λύκεια για την οργάνωσή της.
Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο με θέμα «οργάνωση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης για το Σχολικό έτος 2000-2001», αναφέρεται ότι τόσο οι μαθητές που θα παρακολουθούν μαθήματα του προγράμματος όσο και οι διδάσκοντες (μόνιμοι και αναπληρωτές) καθηγητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα επιλέγονται ανά σχολική μονάδα από την Επιτροπή Παρακολούθησης Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ), που συστήνεται στο σχολείο. Η επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή του σχολείου, δυο εκπαιδευτικούς που θα ορίζονται από το σύλλογο διδασκόντων, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και έναν εκπρόσωπο του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των μαθητών. Η Επιτροπή είναι αρμόδια να αποφασίσει εάν θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ΠΔΣ στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης ή Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «εκδίδει την απόφαση έναρξης λειτουργίας των τμημάτων και προσλαμβάνει τους ωρομίσθιους καθηγητές που θα προταθούν από τις Επιτροπές Παρακολούθησης των σχολικών μονάδων».
Το γεγονός αυτό διαψεύδει το υπουργείο ότι με την κατάργηση της επετηρίδας επιλέγει τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και οδηγεί στην παύση κάθε ελέγχου στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών, καθώς προωθείται η επιλογή τους ανά σχολική μονάδα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια. Παραπέρα συνέπειες αυτού του δρόμου είναι η αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια και η ανισόμετρη χρηματοδότησή τους. Ενώ στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας είναι πολύ πιθανό να καλούνται οι γονείς να πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους τα ανάλογα προγράμματα των σχολείων.