Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
"Η φετινή χρονιά θα είναι επανάληψη της περσινής... "

Προειδοποιούν οι δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε

Την αντίθεσή της στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση, εξέφρασε χτες η Διοίκηση της ΟΛΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στέλνοντας σαφείς προειδοποιήσεις προς το υπουργείο Παιδείας να μην επιχειρήσει να προωθήσει νομοθετικά τα μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε.

Χαρακτηριστική των διαθέσεων που εκφράστηκαν, αλλά και της οργής που έχει προκαλέσει στον κλάδο η εξαγγελία του Γερ. Αρσένη για κατάργηση της επετηρίδας διορισμού των καθηγητών, ήταν η φράση του προέδρου της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλια - που σημειωτέον ανήκει στην ΠΑΣΚ - ότι αν ο υπουργός προχωρήσει στις εξαγγελίες του, χωρίς να λάβει υπόψη τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, και η φετινή χρονιά θα είναι επανάληψη της περσινής...

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τόνισε ότι η "μεταρρύθμιση" που ευαγγελίζεται το υπουργείο Παιδείας είναι, ουσιαστικά, μια αναπαλαίωση με τα ίδια υλικά, αφού και από τη νέα σχολική περίοδο θα ισχύουν τα ίδια ξεπερασμένα αναλυτικά προγράμματα και διδακτικές μέθοδοι. Τονίστηκε ακόμη ότι το δήθεν μεταρρυθμιστικό έργο στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ανακοπή της ροής των μαθητών προς το Λύκειο, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην πρόταση για κατάργηση της επετηρίδας, τη χαρακτήρισε ως κίνηση αντιπερισπασμού από πλευράς υπουργείου Παιδείας, χαρακτηρίζοντας ως υποκριτικά όσα λέγονται περί ευθύνης της επετηρίδας για την αδιοριστία, προσθέτοντας ότι υπεύθυνη είναι η εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων. Το πρόβλημα της αδιοριστίας, συνέχισε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 9 στα 12 χρόνια, με την εισαγωγή νέων μορφωτικών αντικειμένων στο σχολείο, με την εγκαθίδρυση ουσιαστικής ενισχυτικής διδασκαλίας στους μαθητές, που θα έδινε καίριο χτύπημα στην παραπαιδεία, με τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στους 25 από τους 35 που είναι σήμερα, με τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, με τη μείωση του αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων στα σχολεία και, φυσικά, με μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα.

Ακόμη, η Διοίκηση της ΟΛΜΕ έδωσε γραπτό κείμενο με την κριτική της πάνω στην πρόταση του υπουργού Παιδείας για το Εθνικό Απολυτήριο, στο οποίο τονίζεται ότι αυτή η πρόταση κινείται στην κατεύθυνση αναπαραγωγής των υπαρχόντων προβλημάτων, αφού θα διευρύνει τη φροντιστηριακή εικόνα του σχολείου, μέσα από την επέκταση των εξεταστικών διαδικασιών, θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στην εκπαίδευση, οξύνοντας τη σκληρή πραγματικότητα του "όποιος έχει σπουδάζει", με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα επιτρέπει στα μεταμφιεσμένα υποκατάστατα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή στα ιδιωτικά "πανεπιστήμια", να βρίσκουν ευρύ αγοραστικό κοινό των προϊόντων τους.

Τέλος, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το επόμενο διάστημα θα είναι για την ΟΛΜΕ περίοδος ανάληψης πρωτοβουλιών και επαφών με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, με σκοπό να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ενώ έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι καθηγητές σε απεργία, ακόμα και με την έναρξη της σχολικού έτους.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα θα αντιδράσει δυναμικά, για να μην περάσουν τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας,τονίζει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΔΟΕ, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι "η όποια αναστάτωση προκύψει στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα βαρύνει αναμφισβήτητα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, που χωρίς διάλογο προχώρησε σε τέτοιες ρυθμίσεις και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι". Η ΔΟΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ανεργίας και αδιοριστίας των εκπαιδευτικών δε λύνεται με την κατάργηση της επετηρίδας, που κάτι τέτοιο θα διόγκωνε το πρόβλημα, αλλά με μαζικούς διορισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ