Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνήθηκαν «υποομάδες διαλόγου»...

...την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ενώ και χτες υπήρξαν συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας (επιθέσεις του στρατού σε κατοικημένες περιοχές και ανακοίνωση για 6 Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς σε μάχες), πραγματοποιήθηκε χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας η συνάντηση της Ομάδας Επαφής με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά κυρίως από τη ρωσική και ουκρανική πλευρά, η συζήτηση που εξέτασε την πορεία της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας στις 12 Φλεβάρη επίσης στο Μινσκ, που έχει παραβιαστεί πολλές φορές, έκανε ένα περαιτέρω βήμα για τη δημιουργία 4 υποομάδων συζήτησης με αντικείμενο την ασφάλεια, την πολιτική διευθέτηση, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους και την οικονομική κατάσταση.

Η πρώτη υποομάδα που θα ασχοληθεί με την απόσυρση των βαρέων όπλων και των αρμάτων μάχης θα συνεδριάσει στις 14 Μάη και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ως τις 22 Μάη.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου της λεγόμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ Βλάντισλαβ Ντεϊνέγκο, που είπε: «Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι άρχισε ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και των ΛΔ και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται στη βάση του συμβιβασμού». Βεβαίως αυτή η εκτίμηση είναι εντελώς αντίθετη με τη δήλωση που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ότι «ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι την ανάκτηση της Κριμαίας και των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από την Ουκρανία».

Επίσης, ενδεικτική της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία που είναι σύγκρουση και ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε χτες «ορισμένους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να καταρρεύσει η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία». Αφορμή τού έδωσε και η δήλωση της Πρόεδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ότι η «συμφωνία του Μινσκ έχει τελειώσει».

Επίσης το ζήτημα της Ουκρανίας αναμένεται να συζητηθεί ανάμεσα στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο ταξίδι της τελευταίας στις 10 Μάη (μετά από το γιορτασμό για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης, που δε θα παραβρεθεί).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ