Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιταχύνονται αντιλαϊκές εξελίξεις

Η χτεσινή κοινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν είναι αποκαλυπτική της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση - δανειστές και επιταχύνει τις εξελίξεις σε βάρος του λαού.

Στην πραγματικότητα, παρά τις σκόπιμα γενικόλογες αναφορές, σηματοδοτεί την πλήρη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους λεγόμενους «θεσμούς» (βλέπε τρόικα) για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Δεν είναι τυχαίο ότι από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (φορολογικά, ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό κ.ά.), ο Αλ. Τσίπρας και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επιλέγουν στη δήλωσή τους να αναφερθούν αποκλειστικά στη συμφωνία τους γύρω από τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση αποδεικνύει τι είδους «κόκκινες γραμμές» εννοούσε στα δύο αυτά ζητήματα, που ήταν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση.

Καθόλου τυχαία, αμέσως μετά τη δήλωση των δύο, ακολούθησε η δημοσιοποίηση άλλης κοινής δήλωσης των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ). Σ' αυτήν σημειώνεται ότι «και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά, προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου» όποτε θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ.

Είναι φανερό ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για νέες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό «ξεκλειδώνει» τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία. Επιπλέον, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή θα περιέχει, ή θα δρομολογεί, βαριά μέτρα σε βάρος του λαού, επιπρόσθετα σ' αυτά που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζουν να ισχύουν.

Στη δήλωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος «πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Από τις μεταρρυθμίσεις, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν στον «εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Πρόκειται για φρασεολογία που αναπαράγεται αυτούσια στα κείμενα των μνημονίων και στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για την αντιδραστική αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

«Δημοσιονομικά βιώσιμο» σύστημα σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και στην κρατική χρηματοδότηση, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πίσω από τον όρο «δίκαιο», κρύβεται η εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων.

«Αποφυγή της φτώχειας για την τρίτη ηλικία» σημαίνει συντάξεις πείνας και ταυτόχρονα «ευκαιρίες» για δουλειά μετά τη συνταξιοδότηση, για να μπορεί ο συνταξιούχος να επιβιώνει. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι οι αλλαγές που θα περιέχει η συμφωνία με τους δανειστές, ανεξάρτητα από το εύρος και τους ρυθμούς που θα τις εφαρμόσουν.

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, τα πράγματα είναι και εδώ καθαρά. Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν «οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».

Θυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα για τη μείωση των μισθών από την εργοδοσία και την προηγούμενη συγκυβέρνηση ήταν ότι θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιείται τώρα αντεστραμμένο, για να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη δημαγωγία περί αύξησης των μισθών.

Οι μάσκες έπεσαν. Η συμφωνία με τους δανειστές θα ισοπεδώσει ό,τι δεν πρόλαβε να αποτελειώσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση. Για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Κυβέρνηση και δανειστές πρέπει να βρουν απέναντί τους τείχος, να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί τους σχεδιασμοί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ