ΣΚΟΠΙΑ.--
Εντείνεται η ενδοαστική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ, έπειτα και από τα προχτεσινοβραδινά επεισόδια στο πλαίσιο αντικυβερνητικής συγκέντρωσης αρκετών χιλιάδων πολιτών έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 40 ατόμων οι περισσότεροι εκ των οποίων αστυνομικοί, και τις συλλήψεις 30 διαδηλωτών.
Ο Πέτρε Σίλεγκοβ, εκπρόσωπος Τύπου της SDSM, κατήγγειλε χτες την κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι διέταξε την αστυνομία να χρησιμοποιήσει υπερβολική βία και να προβεί σε «πογκρόμ συλλήψεων φιλήσυχων διαδηλωτών». Ο ίδιος επανέλαβε τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του κόμματος SDSM, Ζ. Ζάεβ, πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των αρχών μεταξύ άλλων και για τη δολοφονία του 21χρονου αντικυβερνητικού διαδηλωτή Μάρτιν Νέσκοφσκι το 2011 από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης στα Σκόπια.
Σημείωσε ότι η βία δεν θα αποθαρρύνει τις κινητοποιήσεις της SDSM, που μετρούν πλέον τρεις μήνες, αναγγέλλοντας νέα μαζικότερη, όπως είπε, αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια στις 17 του μήνα. Ο Σίλεγκοβ επανέλαβε ακόμη το αίτημα του κόμματός του για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών με αφορμή το σκάνδαλο μαζικής υποκλοπής χιλιάδων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών.
Αντίθετη εκδοχή για τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο των Σκοπίων το βράδυ της Τρίτης έδωσε, χτες, η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, που χαρακτήρισε την αντίδραση της αστυνομίας «απολύτως νόμιμη» κατηγορώντας κάποιους από τους διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς «με πέτρες και σιδερολοστούς».
Αργότερα ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιόχαν Χανς, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ χαρακτήρισε τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ «πολύ σοβαρή σε σημείο που προκαλεί πονοκεφάλους στην ΕΕ».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη το μικρό κόμμα «Δημοκρατική Ανανέωση της Μακεδονίας» (DOM) αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαπιστώνοντας «ρήγμα» με πολλές από τις επιλογές του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι.