Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψέμα...

Διαβάζουμε στο κύριο άρθρο στη χτεσινή «Αυγή»: «Αλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες της ομάδας των σμπίρων του κ. Σόιμπλε. Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους». Η εφημερίδα δεν έβγαλε από το μυαλό της αυτές τις εκτιμήσεις, είχε απλά αντιγράψει το κείμενο που είχε στείλει σ' όλες τις εφημερίδες το Μέγαρο Μαξίμου με αυτές ακριβώς τις εκτιμήσεις. Μόνο που κι αυτό το παραμύθι είχε κοντά ποδάρια: Επισήμως ανακοινώθηκε χτες ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου». Τι συνέβη στο μεταξύ κι από εκεί που οι τρεις «θεσμοί», δηλαδή η τρόικα, «δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους» σύμφωνα με το προχτεσινό κυβερνητικό σημείωμα, χτες δήλωσαν ότι «συνεργάζονται στενά»; Μια πρώτη απάντηση είχε ήδη δοθεί στη διάρκεια ανεπίσημης ενημέρωσης στην έδρα της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτήν, ήδη «οι διαπραγματευτές ΕΕ και κυβέρνησης οδεύουν προς συμφωνία στα παρακάτω θέματα: 1. Στο ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ. 2. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων. 3. Στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Και συμπλήρωναν: «Η εικόνα που δίνεται από την Αθήνα περί εμπλοκής και διαφορετικών γραμμών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι «εκκρεμεί συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα: 1. Προϋπολογισμός 2015. 2. Βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος. 3. Φιλελευθεροποίηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας». Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση έσπερνε το «non paper» περί διαφωνιών, η συμφωνία είχε ήδη κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της.

... με κοντά ποδάρια

Οπως πλέον έγινε καθαρό χτες, τα εκκρεμή ζητήματα της συμφωνίας λύθηκαν στην επικοινωνία Γιούνκερ - Τσίπρα, όπου επισήμως πλέον ανακοινώθηκε ότι «ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (...) κατέγραψαν με κοινή δήλωσή τους την πρόοδο που έχει σημειωθεί (...) πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση»!!!

Τι σημαίνει ακριβώς αυτή η δήλωση; Την απάντηση τη δίνει το νομικό κείμενο της ΕΚΤ που συνοδεύει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη: «Η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι το μνημόνιο με την ΕΕ (MOU) και με το ΔΝΤ (το MEFP) και σε αυτό το πλαίσιο όποιες δεσμεύσεις που διαφέρουν θα πρέπει να υποκατασταθούν από μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος». Τόμπολα;

Με χαρακτηριστικό τρόπο η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χτες: «Ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή και ας τελειώσουμε το θέμα».

Κοροϊδία στο τετράγωνο

Λέγεται πως, αν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια επιτροπή να το επεξεργάζεται... Μας το θύμισε η χτεσινή δήλωση του Δ. Βίτσα, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. «Ανεργία, περικοπές μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, διάλυση της διοικητικής μηχανής, ουσιαστική στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της πιο αυστηρής κοινωνικής λιτότητας. Αυτή η πολιτική κρίθηκε από τον ελληνικό λαό και αποδοκιμάστηκε στις 25 Ιανουαρίου», ανέφερε και πρόσθεσε για το έργο της επιτροπής που προεδρεύει: «Η επιτροπή καλείται να ερευνήσει και να απαντήσει: Γιατί επιλέχτηκε αυτή η πολιτική; Κέρδισε η Ελλάδα; Οταν ο λαός υπέφερε και υποφέρει, υπάρχουν συμφέροντα κάθε είδους που ωφελήθηκαν ή προστατεύτηκαν; Με βάση ποιες αποφάσεις και ποιες πολιτικές επιλογές;...»!

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα ασχολείται με το γιατί εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, ποιος κέρδισε, ποιος έχασε κλπ., με πράγματα δηλαδή που γνωρίζουν και οι πέτρες, αλλά όχι με την κατάργησή της... Αυτή δεν προβλέπεται ούτε άμεσα, ούτε στα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Απεναντίας, η κυβέρνηση στο μνημονιακό υπόβαθρο θα πατήσει για να «χτίσει» τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες με τους εταίρους, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους!

Τους ενοχλεί η 9η Μάη

Η 9η Μάη ήταν, είναι και θα είναι μέρα μνήμης και τιμής της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η Αντιφασιστική Νίκη φέρει τη σφραγίδα των λαών, των κομμουνιστών, του σοσιαλισμού και του Κόκκινου Στρατού, όσο ο φασισμός φέρει τη σφραγίδα του καπιταλισμού. Η ΕΕ ως συμμαχία του κεφαλαίου, πρωτεργάτης στην προσπάθεια σπίλωσης του σοσιαλισμού, παραχάραξης της Ιστορίας ώστε να μην αποτελεί αυτή πηγή διδαγμάτων, «μπούσουλα» δράσης για τους λαούς, επέλεξε την 9η Μάη να γιορτάζει την ίδρυσή της! Μάλιστα, χτες η αντιπροσωπία της ΕΕ στην Ελλάδα διένειμε στον Τύπο σχετικό ενημερωτικό υλικό διαφημίζοντας τις δεκάδες φιέστες που οργανώνει ανά τη χώρα για να γιορτάσει τη «μέρα της Ευρώπης» και να καπελώσει τις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Π. Καρβούνης, με δήλωσή του, εξυμνεί τη λυκοσυμμαχία και προειδοποιεί ότι σήμερα «βάλλεται από εσωτερικούς εχθρούς που απειλούν να την διασπάσουν όχι κάθετα, αλλά οριζόντια, από τη μία στην άλλη άκρη της: Τον ευρωσκεπτικισμό και το λαϊκισμό» και προτρέπει το λαό να μείνει στο πλευρό της ΕΕ γιατί «αποτελεί την καλύτερη επιλογή»... H 9 του Μάη ενοχλεί γιατί καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί μονοδρόμων και επιβεβαιώνει ότι, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να ανοίξουν άλλους δρόμους προς τα εμπρός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με βασιλιά τον Οθωνα και εγγυήτριες Δυνάμεις την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης των Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας (από το 1939 έως το θάνατό του το 1980) και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980).

1913 Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ).

1915 Γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια», με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 1.195 από τους συνολικά 1.959 επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου.

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 έως 20 χρόνια.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ ενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών, χτύπησαν οχυρωμένες θέσεις του εχθρού στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Σειρήνι, Μικρό και Μεγάλο Ελεύθερο και Μηλιά, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν και να αιχμαλωτιστούν φρουρές τους.

1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετμίνχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Η νίκη αυτή επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης που όριζαν την αποχώρηση όλων των γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και το διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετμίνχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι). Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικανούς να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1986 Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία στην Ελλάδα ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ