Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με βασιλιά τον Οθωνα και εγγυήτριες Δυνάμεις την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης των Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας (από το 1939 έως το θάνατό του το 1980) και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980).

1913 Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ).

1915 Γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια», με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 1.195 από τους συνολικά 1.959 επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου.

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 έως 20 χρόνια.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ ενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών, χτύπησαν οχυρωμένες θέσεις του εχθρού στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Σειρήνι, Μικρό και Μεγάλο Ελεύθερο και Μηλιά, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν και να αιχμαλωτιστούν φρουρές τους.

1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετμίνχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Η νίκη αυτή επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης που όριζαν την αποχώρηση όλων των γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και το διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετμίνχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι). Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικανούς να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1986 Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία στην Ελλάδα ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org