Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αντιθέσεις και το αιματοκύλισμα συνεχίζονται

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να σπέρνει την καταστροφή στις ανατολικές περιοχές
Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να σπέρνει την καταστροφή στις ανατολικές περιοχές
ΜΙΝΣΚ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Για άλλη μια φορά, άκαρπη ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, δηλαδή εκπροσώπων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να συμφωνήσει στην απόσυρση των τανκς και βαρέων όπλων και ειδικότερα από τέσσερις τομείς στη γραμμή αντιπαράθεσης. Οι απεσταλμένοι των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνένγκο, σημείωσαν ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν η άλλη πλευρά δεν είχε διάθεση συνεργασίας. Ακόμα, το ζήτημα του καθεστώτος αυτονομίας στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, που περιλαμβάνεται επίσης στην αρχική λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ στις 12 Φλεβάρη φέτος, είναι άλλο ένα σημαντικό «αγκάθι» στο να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός. Πάντως χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι δεν θα ανεχτεί τις «νόθες εκλογές», όπως χαρακτήρισε τις εκλογές που προγραμματίζουν οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για τον επόμενο Οκτώβρη. Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Ποροσένκο συγκάλεσε στρατιωτικό συμβούλιο, χωρίς όμως έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να γίνει γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτό.

Νέοι βομβαρδισμοί στα ανατολικά

Στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συνεχίστηκαν και χτες οι βομβαρδισμοί και κατοικημένων περιοχών από τον ουκρανικό στρατό. Οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ έκαναν λόγο για πάνω από 45 παραβιάσεις της εκεχειρίας και χρήση πυρών πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων. Η πόλη Γκορλόφκα ήταν για άλλη μια φορά αυτή που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις, όπως και το προάστιο Πετρόβσκι, όπου 4 πολυκατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και οι οικισμοί Καλινόφκα, Μπέλαγια Καμένκα, Ζαΐτσεβο, Στίλα και Σπαρτάκ, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Σε μάχες, επίσης, όπως αναφέρεται από την ουκρανική πλευρά, σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 7.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη «Επιτροπή Σωτηρίας της Ουκρανίας», που ανακοίνωσε από τη Μόσχα, τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας επί Προεδρίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Μίκολα Αζάροφ, και στην οποία τοποθετήθηκε επικεφαλής ο πρώην βουλευτής Βλαντιμίρ Ολέινικ.

Η κίνηση αυτή της «Επιτροπής Σωτηρίας» φαίνεται ότι στηρίζεται από μια μερίδα της αστικής τάξης της χώρας, που αντιτίθεται στην αιματοχυσία, προβάλλοντας το αίτημα της εθνικής συμφιλίωσης. Το κύριο κίνητρο ωστόσο αυτής της κίνησης ανθρώπων, που έτσι και αλλιώς συνέβαλαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ουκρανία, είναι να ξεκινήσουν εκ νέου οι μπίζνες και η απρόσκοπτη εκμετάλλευση των Ουκρανών εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ