Πέμπτη 21 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεων και ... παζαριών συνέχεια

Ενας από τους Ρώσους τραυματίες που κρατούν οι ουκρανικές δυνάμεις
Ενας από τους Ρώσους τραυματίες που κρατούν οι ουκρανικές δυνάμεις
Η υπόθεση των δύο Ρώσων στρατιωτών, που κρατούνται νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο του Κιέβου, κυριαρχεί στην αντιπαράθεση που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τους δύο στρατιωτικούς Αλεξάντερ Αλεξάντροφ και Γιεβγκένι Γιεροφέγιεφ, που εμφανίζει ως μέλη των ειδικών δυνάμεων, «για τρομοκρατική δράση με βάση το άρθρο 258-3 του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας». Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας επιμένει ότι οι συγκεκριμένοι Ρώσοι πολίτες δεν είναι εν ενεργεία στρατιώτες και δε στοιχειοθετείται η κατηγορία της ουκρανικής πλευράς για παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση ζητάει η διπλωματική αποστολή της να έχει πρόσβαση στους κρατούμενους και στη συνέχεια να απελευθερωθούν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε ότι οι συλληφθέντες στα περίχωρα του Λουγκάνσκ, στις 17 Μάη, δεν είναι εν ενεργεία και πρόσθεσε ότι «η ηγεσία της Ενωσης Βετεράνων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων καλεί το υπουργείο Αμυνας να ζητήσει επίσημα από το επιτελείου του ουκρανικού στρατού να σταματήσει τα βασανιστήρια που οδηγούν σε δήθεν ομολογίες». Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι «στη διάρκεια των συγκρούσεων, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες και μέλη των εθελοντικών ταγμάτων έχουν συλληφθεί σε ρωσικό έδαφος και έχουν αντιμετωπιστεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και προσφέρθηκε σε τραυματίες η απαραίτητη ιατρική αγωγή».

Την ίδια ώρα, και ο λεγόμενος Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη της πολιτοφυλακής της ΛΔ ως εθελοντές και κατήγγειλε ότι έχουν υποστεί βασανισμό.

Χτες, επίσης, σημειώθηκαν μάχες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας με βάση τη συμφωνία του Μινσκ, αλλά και για τη μεταφορά βαρέος οπλισμού και από τις δύο πλευρές κοντά στη γραμμή του μετώπου. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι οι πολιτοφύλακες και η Ρωσία ετοιμάζουν νέες επιθέσεις το καλοκαίρι και οι πολιτοφύλακες ότι μεταφέρονται συστοιχίες πυραύλων κοντά στους θύλακες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχουν. Χαρακτηριστικό, πάντως, του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ukrinform», δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει μέρος της Αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας, προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η ρωσική απειλή». Επίσης, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τη λεγόμενη στρατιωτικο-τεχνική συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ ανακοινώθηκε και επίσημα ότι 11 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ περιθάλπουν σε νοσοκομεία τους 108 τραυματίες στρατιώτες του ουκρανικού στρατού.

Πάντως, την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), της Ρωσίας και επιβλέπει ο ΟΑΣΕ. Χτες, έγιναν συναντήσεις των υποομάδων για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού ζητήματος, ωστόσο δε διέρρευσε απολύτως τίποτε. Επιβεβαιώνεται από πολλά στοιχεία ότι η κατάσταση είναι απολύτως ρευστή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση(2015-08-19 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις και το αιματοκύλισμα συνεχίζονται(2015-08-05 00:00:00.0)
«Εκεχειρία» με ...μάχες(2015-05-28 00:00:00.0)
Στο Ντεμπάλτσεβε το επίκεντρο των σφοδρών μαχών(2015-02-18 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για επιστράτευση εφέδρων(2015-01-15 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής με προσχηματική «εκεχειρία»(2014-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ