Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταδικάστηκαν απεργοί ναυτεργάτες στη Θάσο

Κατάπτυστη απόφαση, υπαγορευμένη από τα συμφέροντα των εφοπλιστών

Σε 4 μήνες με τριετή αναστολή καταδίκασε χτες το μονομελές πλημμελειοδικείο Θάσου, 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και άλλους εργαζόμενους που δικάστηκαν με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ, από το 2010 έως και το 2012.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κατάπτυστη απόφαση και σημειώνει: «Με μεγαλύτερη ορμή και συσπείρωση στο συνδικάτο τους, οι ναυτεργάτες και ο λαός της Καβάλας και της Θάσου να απαντήσουν στις αξιώσεις των εφοπλιστών, που ικανοποίησε το δικαστήριο. Ενα πράγμα να γνωρίζουν εφοπλιστές, Δικαιοσύνη και κυβέρνηση: Οσες καταδικαστικές αποφάσεις κι αν πάρουν, το εργατικό κίνημα με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη θα συνεχίσει τον αγώνα».

Συνολικά, ήταν να δικαστούν 45 ναυτεργάτες σε 4 υποθέσεις. Εκδικάστηκε μόνο η μία υπόθεση, ενώ οι άλλες τρεις αναβλήθηκαν για 21 και 23 Νοέμβρη του 2015. Η βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία των ναυτιλιακών εταιρειών, μαζί με το Λιμεναρχείο, δε σταματά εδώ, καθώς εκκρεμούν ακόμη δεκάδες δίκες σε βάρος των ναυτεργατών.

Οι 29 ναυτεργάτες, που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν χτες, κατηγορούνται από την ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΚ, ιδιοκτησίας Μητσόπουλου, για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 21/4/2010, 22/4/2010, 5/5/2010, 14/10/2011, 18/10/2011, 19/10/2011, 20/10/2011, 21/10/2011, 22/10/2011, 19/3/2012, 20/3/2012.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, η διαδικασία απέδειξε ότι υπήρχε κατεύθυνση για πάση θυσία καταδίκη των ναυτεργατών. Π.χ., απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις και τα αιτήματα της υπεράσπισης, ενώ για πρώτη φορά (από τις πολλές δίκες που έχουν προηγηθεί) αν και το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα, έγινε δεκτή η παρουσία πολιτικής αγωγής, δηλαδή δικηγόρου εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η υπεράσπιση, ενόψει της διάταξης που επίκειται στη Βουλή, σχετικά με την παύση των διώξεων για το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» που αφορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η υπόθεση «κρατήθηκε» και η εκδίκασή της ξεκίνησε μετά τη 1 το μεσημέρι, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να αποχωρήσουν για να πάνε στη δουλειά τους. Η δίκη διακόπηκε στις 3 το μεσημέρι, καθώς παρήλθε το ωράριο και ο Γραμματέας του δικαστηρίου δήλωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει. Τελικά, η δίκη συνεχίστηκε με την παρουσία και του ίδιου.

Το δικαστήριο, βασιζόμενο ουσιαστικά στις μαρτυρίες των λιμενικών και των στελεχών της εργοδότριας εταιρείας, καταδίκασε τους ναυτεργάτες, αν και προέκυψε ότι δεν παρεμπόδισαν τη λειτουργία του λιμανιού.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ναυτεργατών και της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ