Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση αύριο από καθαρίστριες/στές

Στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και Επιτροπές Αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών
Από παλιότερη κινητοποίηση των καθαριστριών
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα καθαριστών - καθαριστριών δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων. Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία, σημειώνεται: «Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών χώρων, και παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους.

Δυο-τρεις εταιρείες με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά αναλαμβάνουν όχι μόνο την καθαριότητα, αλλά και τη φύλαξη των δημόσιων κτιρίων, καταστρατηγούν τις συμβάσεις με τις οποίες ανέλαβαν τα έργα και προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που αναφέρουν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να εντατικοποιούν στο έπακρο την εργασία των συναδέλφων και να τους οδηγούν στην εξόντωση για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ».

Για τους εργαζόμενους στα δημόσια σχολεία επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, περίπου 8.500 καθαρίστριες θα βρεθούν σε ένα μήνα αντιμέτωπες με την απόλυση, αφού δεν μπορούν να ανανεωθούν οι Συμβάσεις. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων 4 - 5 μήνες, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να αποστείλει τις πιστώσεις στους δήμους και πολλοί δήμοι με τη σειρά παρότι είναι οι εργοδότες αρνούνται να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα.

Με αυτά τα δεδομένα, η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμά ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων πρέπει να έχει δύο μέτωπα: Σε τοπικό επίπεδο, απέναντι στις δημοτικές αρχές και απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με κυρίαρχο αίτημα όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεων για τη επόμενη σχολική χρονιά αλλά τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς όρους».

Οι διεκδικήσεις

Η Συντονιστική προβάλλει τα αιτήματα:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κ.ά.).
  • Να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία σύμπραξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org