Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «κόκκινες γραμμές»...

Λέει η κυβέρνηση: «Εχω κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση. Γι' αυτές με εξέλεξε κυβέρνηση ο λαός». Αμέσως μετά, όμως, λέει ότι, αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε σημείο που παραβιάζονται αυτές οι «κόκκινες γραμμές», τότε θα προσφύγει σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν θα υπάρξει συμφωνία με αυτούς τους όρους ή όχι. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, αυτό που προκύπτει είναι ότι τις επινόησε μόνο και μόνο για να κερδίσει τις εκλογές. Για να παραπλανηθεί, δηλαδή, ο κόσμος ότι υπάρχει δυνατότητα με άλλη κυβέρνηση να καταλήξει η διαπραγμάτευση σε αποτέλεσμα που συμφέρει το λαό. Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι ούτε τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά δεν μπορεί να υλοποιήσει, το γυρνάει στο «τσάμικο» και λέει ότι πρέπει ο λαός να αποφασίσει για τη συμφωνία, υπό το βάρος των εκβιασμών που κορυφώνονται σε βάρος του απ' όλες τις μεριές. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι η μοναδική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι το συμφέρον του κεφαλαίου. Και πως δε διστάζει να κάνει το λαό συνένοχο στην υλοποίηση μιας συμφωνίας που του φορτώνει νέα βάρη...

Το... μικρότερο κακό

«Ο κόσμος αυθόρμητα έλεγε προεκλογικά στον Τσίπρα ότι ακόμα και δύο από τα δέκα να κάνει, θα τον στηρίξει». Αυτή ήταν η προκλητική απάντηση του Δ. Παπαδημούλη κατά τη συνέντευξή του στο «Action 24», στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται δε θα έχει καμιά σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τι δε λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι από τις δέκα δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο που περιλάμβανε το εν λόγω πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει τις... εκατό. Το γεγονός είναι ένα: Ακόμα και για να αποσύρει τα όποια ψίχουλα θα έδινε η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους αξιοποιεί τις μειωμένες απαιτήσεις, που η ίδια φρόντισε να έχει ο λαός με εκβιασμούς και πιέσεις. Αξιοποιεί τη λογική του «μικρότερου κακού», που φρόντισε να κυριαρχήσει προεκλογικά, για να τη στρέψει πάλι ενάντια στους εργαζόμενους. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυνικά, προετοιμάζει το λαό για τα χειρότερα, επιβεβαιώνοντας την επισήμανση του ΚΚΕ ότι η επιλογή του μικρότερου κακού φέρνει πιο κοντά το χειρότερο σενάριο. Γι' αυτό γρήγορα πρέπει η εργατική τάξη να χαράξει το δικό της δρόμο, χωρίς εκπτώσεις από τις διεκδικήσεις της, να ανακάμψει η ίδια και όχι το κεφάλαιο.

Πολυγλωσσία

Πολυγλωσσία αποδίδουν στην κυβέρνηση διάφοροι σχολιογράφοι, γιατί ο ένας υπουργός λέει πως είναι ώρα για πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κι ο άλλος ότι το θέμα είναι τεχνικό και πρέπει να λυθεί στα κλιμάκια που συζητούν. Μικρή είναι η διαφορά για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η ουσία είναι ότι η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει αντιλαϊκούς όρους και δεσμεύσεις, μέτρα που είτε υλοποιηθούν όλα άμεσα είτε ορισμένα αφεθούν για αργότερα δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό για τη ζωή τους. Αντίθετα, η λεγόμενη πολυγλωσσία βολεύει ώστε να προκαλείται η κατάλληλη σύγχυση, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου συνυπάρχουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις μαζί με ένα κλίμα φόβου και εκβιασμού. Εστι ώστε να εξασφαλιστεί η λαϊκή συναίνεση.

Συνεχίζεται το «φλερτ»;

Με τη συμμετοχή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, υπόδικου Χρ. Παππά, συγκληθεί χτες το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στην πρώτη συνεδρίασή του επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σημειωτέον, επί προηγούμενης συγκυβέρνησης, η Χρυσή Αυγή δεν προσκαλούνταν σε τέτοιες συνεδριάσεις. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επικαλέστηκε το γεγονός ότι «το προεδρείο της Βουλής ομόφωνα καλεί σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη Χρυσή Αυγή». Συνεχίζονται έτσι το «μασάζ» από πλευράς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους νεοναζί και η προσπάθεια αποκάθαρσης της εικόνας τους, ώστε να παίξουν το δικό τους ρόλο στις παραπέρα διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Δανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκαρντ, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.

1818 Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ.

1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

1893 Κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται και βαθαίνει. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε μόλις δύο χρόνια από 3% σε 18,4%.

1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Μπολσεβίκων. Η 5η Μάη καθιερώνεται ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.

1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), που πλέον καθίστατο αποικία της φασιστικής Ιταλίας.

1942 Τα ιαπωνικά στρατεύματα ολοκληρώνουν την κατάκτηση των Φιλιππίνων, τις οποίες κατείχαν έως τότε οι ΗΠΑ. Την ίδια μέρα κυριεύουν και το νησί Γκουανταλκανάλ (νησιά Σολομώντα).

1945 Ξεκινά λαϊκή εξέγερση στην Πράγα, που καταλήγει 3 μέρες μετά στην απελευθέρωσή της από τους ναζί (μόλις ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στις παρυφές της πόλης).

1946 Η αστυνομία κλείνει τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης.

1949 Ο κυβερνητικός στρατός αρχίζει επιχειρήσεις στις περιοχές της Ρούμελης και της Θεσσαλίας κατά του ΔΣΕ. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού αποτελούνταν από το Α' Σώμα Στρατού με 2 Μεραρχίες, 45 Τάγματα Εθνοφρουράς, 4 μοίρες ΛΟΚ, 2.500 ΜΑΥδες, 4 Συντάγματα τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης, 5 μοίρες πυροβολικού και 3 σμήνη αεροπορίας. Σύνολο δυνάμεων: 50.000 άνδρες. Στον αντίποδα, τα τμήματα του ΔΣΕ αποτελούνταν από 2 Μεραρχίες, την 1η Θεσσαλίας και τη 2ηΡούμελης, με ελαφρύ οπλισμό, δίχως πυροβολικό ή αεροπορία. Σύνολο δυνάμεων 6.000 μαχητές.

1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1961 Ο Αλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο Διάστημα (δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν).

1965 Πεθαίνει ο τραγουδιστής Νίκος Γούναρης.

1981 Ο 27χρονος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς (πολιτικός κρατούμενος, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του ΙΡΑ) πεθαίνει στις φυλακές Λονγκ Κες της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε 66 μέρες.

1999 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ