Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ετοιμη να «ανοίξει πόρτες» στις κινεζικές επενδύσεις

Μετά την Ιαπωνία, ο Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το ενδιαφέρον της Ινδονησίας να «ακούσει περισσότερα για τους "Δρόμους του Μεταξιού"» (σ.σ. τους εμπορικούς και ενεργειακούς «δρόμους» που προωθεί η Κίνα ώστε να αναβαθμιστεί η διείσδυσή της σε Ασία, Ευρώπη και όχι μόνο) κουβαλούσε στις αποσκευές του ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο, που χτες ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, αφού προηγουμένως είχε βρεθεί στην Ιαπωνία.

Παραχωρώντας ενόψει της επίσκεψής του συνεντεύξεις σε κινεζικά και άλλα ασιατικά ΜΜΕ, ο Γουιντόντο επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται ειδικά για τις κινεζικές επενδύσεις και «θέλουμε να εστιάσουμε ειδικά στις υποδομές και τη μεταποίηση», πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές αναμενόταν (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν γίνει ανακοινώσεις για τη συνάντηση του Γουιντόντο με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ) να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε μια σειρά από κλάδους, όπως αυτός της Ενέργειας, στον οποίο η Ινδονησία έχει μεγάλες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες (είναι μία από τις γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου).

«Ελπίζω, αφού βρεθώ στην Κίνα, να έχουμε άμεση εφαρμογή (των συμφωνιών που θα υπογραφούν). Δε θέλω να υπογράφουμε και να υπογράφουμε μόνο ντοκουμέντα και να μην εφαρμόζονται», δήλωνε λίγες μέρες πριν ο Γουιντόντο, ενώ ΜΜΕ της περιοχής σημείωναν ότι τα κινεζικά κεφάλαια - αν και είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ευρύτερη περιοχή - στην Ινδονησία βρίσκονται μόλις στη 13η θέση των επενδυτών.

Το ινδονησιακό «ενδιαφέρον» για τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού» φαίνεται ότι αφορά την προώθηση του «παγκόσμιου θαλάσσιου άξονα», όπως ο Γουιντόντο παρουσίασε τα σχέδια της Τζακάρτα να «αξιοποιήσει» τα εδάφη και τα χαρακτηριστικά της τεράστιας νησιωτικής χώρας της Ν/Α Ασίας για να αναβαθμιστεί η δύναμη της ανερχόμενης ολιγαρχίας της στο θαλάσσιο εμπόριο, στη ναυτιλία και άλλους κλάδους για τους οποίους η γεωγραφική θέση της χώρας εξασφαλίζει διάφορα προτερήματα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Γουιντόντο δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της «θαλάσσιας ασφάλειας» και των «θαλάσσιων πόρων» (θυμίζουμε πως στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επιστήμονες θεωρούν ότι συγκεντρώνεται το 1/3 της παγκόσμιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας και το 10% της παγκόσμιας αλιευτικής παραγωγής).

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της τακτικής που η Τζακάρτα ακολουθεί στην οικοδόμηση των συμμαχιών της είναι οι αναφορές του Γουιντόντο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου υπάρχουν μια σειρά από εδαφικές διαφορές, με πρωταγωνίστρια την Κίνα. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, χρειαζόμαστε σταθερότητα στην περιοχή μας της Ασίας και του Ειρηνικού. Ετσι αυτό σημαίνει ότι η Ινδονησία είναι έτοιμη να παίξει ένα συμβουλευτικό ρόλο ως τίμιος μεσολαβητής».

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την AIIB

«Παλεύουμε για μια θέση στην AIIB (Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών)... γιατί είναι πολύ πιθανό ότι θα είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Μπαμπάνγκ Μπροντζονέγκορο, την Τετάρτη.

Μάλιστα, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι η Τζακάρτα «συναγωνίζεται» με το Πεκίνο όσον αφορά το ποιος θα φιλοξενήσει την έδρα της νέας τράπεζας, αν και θεωρείται ότι η Κίνα θα επικρατήσει.

Στο μεταξύ, αίτημα ένταξης στο νέο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, που θεωρείται ότι διεκδικεί ρόλο ανταγωνιστή στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, υπέβαλαν η Τουρκία και η Νότια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ