Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία

ΒΕΡΝΗ.--

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν χτες, μετά από ακόμη μία συνάντηση στη Λοζάνη της Ελβετίας, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι και Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ για τη θετική έκβαση των μαραθώνιων διεθνών διαπραγματεύσεων σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως τις 31 Μάρτη.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε πως θα μεταβεί το Σάββατο το πρωί στη Λοζάνη για να συμμετάσχει και εκείνος στις διαπραγματεύσεις.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που, αναφερόμενος στην επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, εξέφρασε το φόβο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις «γεγονότων στην περιφέρεια και διεθνώς», ενώ προειδοποίησε εναντίον του ακτιβισμού «όσων προσπαθούν να μην υπάρξει συμφωνία».

Αργότερα χτες βράδυ, αίσθηση προκάλεσε η γνωστοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας με τον Ιρανό Προέδρο Χασάν Ροχανί.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ζήτησε να συναφθεί «μια βιώσιμη, ισχυρή και επαληθεύσιμη» συμφωνία «που θα διασφαλίζει ότι το Ιράν δε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον και ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβαν, όπως ανακοινώθηκε, «τη δέσμευσή τους στην επίτευξη μιας συμφωνίας», ενώ σε ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ροχανί και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την προσδοκία της επιτυχούς κατάληξης των διεθνών συνομιλιών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ