Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Ιμπεριαλιστική επιδρομή «Αποφασιστική Καταιγίδα»

Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, όλων των χωρών του Περσικού Κόλπου πλην Ομάν, του Αραβικού Συνδέσμου και ορισμένων χωρών της ΕΕ

Νεκρά παιδιά από τους βομβαρδισμούς κοντά στη Σανάα
Νεκρά παιδιά από τους βομβαρδισμούς κοντά στη Σανάα
ΣΑΝΑΑ.--

Ανεβαίνει δραματικά το θερμόμετρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφού στα ανοιχτά πεδία συγκρούσεων του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης προστίθενται πλέον και εκείνα της Υεμένης. Το φιτίλι της έντασης στην περιοχή ανάβει η εξαπόλυση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης «Αποφασιστική Καταιγίδα» από τη Σαουδική Αραβία, με πρόσχημα την κατάληψη της εξουσίας από Σιιτικές πολιτοφυλακές των Χούτι σε βάρος του διορισμένου Υεμενίτη προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, στενότατου συμμάχου Αμερικανών και Σαουδαράβων ιμπεριαλιστών, που έσπευσε χτες να βρει καταφύγιο στο βασίλειο του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν στο Ριάντ.

Ωστόσο, πίσω από αυτή την επιχείρηση βρίσκεται η ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση της σαουδαραβικής μοναρχίας με το Ιράν, το οποίο κατηγορεί πως βρίσκεται πίσω από την, προ εξαμήνου, θεαματική κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά και ορισμένων περιοχών της Βόρειας και Κεντρικής Υεμένης από τις πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι. Οταν οι τελευταίοι πραγματοποίησαν, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταΐζ και στο Αντεν της Νότιας Υεμένης, όπου είχε καταφύγει από το Φλεβάρη ο φιλοδυτικός πρόεδρος Χάντι, οι Σαουδάραβες θεώρησαν πως οι Σιίτες Χούτι, και μαζί τους το Ιράν,«υπερέβησαν τα εσκαμμένα». Ετσι, σε λιγότερο από μία βδομάδα οι Σαουδάραβες προετοίμασαν και εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές, μία στρατιωτική επιχείρηση, κινητοποιώντας 150.000 στρατιώτες, 100 μαχητικά τζετ και αδιευκρίνιστο αριθμό πολεμικών πλοίων έξω από τις ακτές της Υεμένης.

Δεκαμελής συνασπισμός και πολιτική κάλυψη

Οι Σαουδάραβες, που χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το πρόσφατο αίτημα του Υεμενίτη υπουργού Εξωτερικών Ριάντ Γιασίν για ξένη στρατιωτική επέμβαση «σωτηρίας» της κυβέρνησης του προέδρου Χάντι από τους Σιίτες Χούτι, δεν έδρασαν μόνοι τους. Μεταξύ άλλων, φαίνεται πως «ρευστοποίησαν» τη γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια που μοίραζαν επί χρόνια σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που υποσχέθηκε εναέριες και ναυτικές δυνάμεις αλλά και στρατεύματα σε περίπτωση που το Ριάντ αποφασίσει να διευρύνει την επίθεση ξεκινώντας και χερσαία επέμβαση. Πέρα από τη σημαντική υποστήριξη της Αιγύπτου, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν την έμπρακτη συμμετοχή ενός 10μελούς, όπως υποστήριξαν, στρατιωτικού συνασπισμού. Στο συνασπισμό αυτό συμμετέχουν όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου πλην του Ομάν, η Ιορδανία, το Μαρόκο, το Σουδάν, ακόμη και το Πακιστάν.

Εχει, επίσης, την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε άμεσα άδεια για την παροχή πληροφοριών αντικατασκοπείας και επιμελητηριακής υποστήριξης στους Σαουδάραβες, σημειώνοντας ότι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τη...«φύλαξη» των στρατηγικών στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ στην άκρη της Ερυθράς Θάλασσας. Μάλιστα, ο Αμερικανός στρατηγός διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν «από κοινού με τους εταίρους στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου για να διασφαλίσουμε ότι τα στενά αυτά θα παραμείνουν ανοικτά».

Επιπλέον, ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην, υπό τη Σαουδική Αραβία, στρατιωτική επέμβαση εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια επιχείρηση εναντίον στόχων των Χούτι, οι οποίοι έκαναν πραξικόπημα».

Τη σαουδαραβική επέμβαση υποστήριξαν και ο Παλαιστίνιος Προέδρος Μαχμούτ Αμπάς, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνδρομής, και οι ηγέτες Βρετανίας και Γαλλίας.

Διαφοροποιήσεις τακτικής στην ΕΕ

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «ανησυχία» για «τους κινδύνους σοβαρών επιπτώσεων στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι «η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση». Ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη επιδείνωσαν σημαντικά την ήδη εύθραυστη κατάσταση στη χώρα και κινδυνεύουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή... Είμαι πεπεισμένη ότι η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες θα πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και εποικοδομητικά, ώστε να δημιουργήσουν αμέσως τις συνθήκες για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία, τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης και τις ένοπλες ομάδες στη χώρα να σέβονται τους κανόνες του δικαίου του πολέμου, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις πληροφορίες περί θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τα αεροπορικά πλήγματα στη Σαναά, που μέσα στις πρώτες ώρες προκάλεσαν πάνω από 18 νεκρούς.

Συρία, Ιράν, Ιράκ ενάντια στην επέμβαση

Την αντίθεσή τους στην επίθεση της Σ. Αραβίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Υεμένη εξέφρασαν πρώτοι από όλους Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφκχάμ, σημείωσε πως το Ιράν επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Υεμένης και του λαού της και πως η επίθεση είναι «μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών» και «θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την Ελβετία επισήμανε πως η επίθεση της Σ. Αραβίας θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και πως οι ιρανικές αρχές θα καταβάλουν «κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης».

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, λέγοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» λύσης.

Η κυβέρνηση της Συρίας χαρακτήρισε την επέμβαση «κραυγαλέα επιθετική ενέργεια».

Η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ του Λιβάνου» καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς την «αμερικανοσαουδαραβική» επίθεση και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση επιθέσεων(2017-12-06 00:00:00.0)
Πύραυλος των Χούτι σε πλοίο των Αραβικών Εμιράτων(2017-06-16 00:00:00.0)
Νέο μακελειό(2015-07-02 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συγκρούσεις(2015-05-02 00:00:00.0)
Πιέσεις για «στρατηγικές ασκήσεις» και χερσαία επέμβαση(2015-04-16 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική επέμβαση με νέα προσχήματα στο έδαφος του σφοδρού ανταγωνισμού(2015-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ