Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρωτομαγιά με τις σημαίες του κεφαλαίου θέλει το ΚΕΑ!

Να «μαγαρίσει» και την εργατική Πρωτομαγιά θέλει ο ευρωοπορτουνισμός που εκφράζει το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Ετσι, απευθύνει κάλεσμα «να ανακηρύξουμε την Πρωτομαγιά του 2015 σε "Ευρωπαϊκή Μέρα Κατά της Λιτότητας" και να μετατρέψουμε τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε ενωτικές κινητοποιήσεις για την αλλαγή στην Ευρώπη»!

Στην πραγματικότητα, καλεί τους εργάτες να εκχωρήσουν και αυτή ακόμα την, εμβληματική της ταξικής πάλης, μέρα στους ταξικούς τους αντιπάλους, διαδηλώνοντας όχι με τα λάβαρα της εργατικής τάξης αλλά με τις σημαίες των συμφερόντων των καπιταλιστών!

Το κάλεσμα αυτό περιλαμβάνεται σε απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο των Προέδρων του ΚΕΑ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στην Αθήνα, στην οποία δε γίνεται καμία προσπάθεια να κρυφτεί η στόχευση να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης ώστε να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία στην Ελλάδα. Αλλωστε, πρόκειται για στόχο που δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα αλλά υιοθετείται από αστικές τάξεις ή τμήματά τους και άλλων καπιταλιστικών κρατών.

Ετσι, δεν εκφράζουν απλά τη συμπαράστασή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αναπαράγοντας αυταπάτες περί «αρχής μιας νέας περιόδου για την Ευρώπη», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράφει τη μία μετά την άλλη τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για απαρέγκλιτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γνωστοποιούν και μια σειρά πρωτοβουλιών για την έμπρακτη έκφρασή της με ένα πλαίσιο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ελάχιστες των λαϊκών αναγκών αλλά είναι συνολικά προσανατολισμένο στην επιδίωξη στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δραστική επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών, τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και τη μετάβαση σε μια νέα φάση δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάκτηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την προώθηση βιώσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα εκμεταλλευτούμε κάθε υπάρχουσα ευκαιρία και όλες τις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας».

Μεταξύ αυτών των ευκαιριών δηλώνεται η πρόσφατη συνάντηση της Φρανκφούρτης ενάντια στην ΕΚΤ, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Εναλλακτικών στο Παρίσι, στις 30-31 Μάη, «για να συγκροτήσουμε άλλον ένα χώρο σύγκλισης των ευρωπαϊκών φορέων που αγωνίζονται για την αλλαγή», η κινητοποίηση των «θεσμικών μας εκπροσώπων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και παρουσίασης κοινών θεσμικών πρωτοβουλιών στα αντίστοιχα κοινοβούλια σχετικά με τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας και την εφαρμογή μέτρων για την εργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». Ακόμα, η κινητοποίηση των δυνάμεών τους για «τη δημιουργία ανοιχτών, δημοκρατικών και περιεκτικών "Συμμαχιών Κατά της Λιτότητας" σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».


Β.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα μέσα απ' τον αστικό Τύπο

Στα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ καταγράφτηκε και δόθηκε μεγάλο εύρος και μεγάλη σημασία στην παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γερμανία, ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε στη συνάντηση των οκτώ την περασμένη Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς και στη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, ξεμπλοκάροντας, όπως λένε, το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με όλους τους κινδύνους για την αστική τάξη της Ελλάδας στη σχέση της με την Ευρωζώνη. Βεβαίως και τις προηγούμενες μέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας οι παρεμβάσεις του Μπ. Ομπάμα για να βρεθεί λύση, παρεμβάσεις τόσο στη γερμανική κυβέρνηση για να χαλαρώσει τα κριτήρια σχετικά με την Ελλάδα, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους τρεις θεσμούς στις μεταρρυθμίσεις για την οικονομία.

Βεβαίως, την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν στην Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία, Βικτόρια Νούλαντ, που έκανε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αλλά και με τον πρωθυπουργό, καθώς και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Θέλουν την Ελλάδα ενεργά εμπλεκόμενη στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Μεσογείου

Το «Κυριακάτικο Βήμα», 22/3/2015, έγραφε για όλα αυτά: «Σύμφωνα με ελληνικούς και αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, η Ουάσιγκτον βλέπει υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας. Mια κλιμάκωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης θα είχε διπλό αντίκτυπο. Θα οδηγούσε πιθανόν την ευρωζώνη σε νέα εσωστρέφεια με άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να παγώσει τις συνομιλίες που διεξάγονται για τη Διατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη, έστω από ατύχημα, θα δημιουργούσε σοβαρό κενό ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά και τα μάτια εστιασμένα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit ή Graccident.

Θα ήθελαν από τη χώρα μας να συμβάλει ενεργά στην περιφερειακή σταθερότητα - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που αναμένεται να αρχίσουν ξανά από τον Μάιο.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιδιώκει όπου μπορεί να ικανοποιεί κρίσιμα αμερικανικά αιτήματα. Φαίνεται ότι θα προχωρήσει η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης που θα επιτρέπει τις υπερπτήσεις αμερικανικών Global Hawk RQ-4 σε πιο μόνιμη βάση (συνήθως δινόταν άδεια 90 ημερών που ανανεωνόταν), ενώ οι Αμερικανοί ίσως επανέλθουν με το αίτημα για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η υποδοχή εκ μέρους των Αμερικανών πιθανής εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια.

Οι Αμερικανοί δίνουν τεράστια έμφαση στην υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου και στην κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ), καθώς και του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού. Ωστόσο το "παιχνίδι" με τον ρωσοτουρκικό αγωγό Turkish Stream παρακολουθείται στενά διότι προφανώς αντιβαίνει τις απόπειρες διαφοροποίησης από το ρωσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, υπογράμμισε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση και να δοθεί έμφαση σε ενεργειακά projects που μειώνουν την εξάρτηση από έναν προμηθευτή».

Το δημοσίευμα, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει ρόλους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ρόλος ενταγμένος στην προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε ένα τόξο εκδήλωσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων από την Ουκρανία ως τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής σχέσης, εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην περιοχή, π.χ., την Τουρκία.

Στη δίνη των ανταγωνισμών

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, οι ΗΠΑ με την επίσκεψη Νούλαντ εστίασαν σε δύο στρατηγικά ζητήματα στην περιοχή, που δείχνουν όχι μόνο την τεράστια όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Το ένα είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα διαταράξει το μέτωπο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αλλά θα συμμετάσχει ενεργά σ' αυτό. Το δεύτερο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εγχείρημα της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού Turkish Stream.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», 22/3/2015, «κυβερνητικές, αλλά και κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα -Νούλαντ η Ουάσιγκτον απέσπασε ισχυρές δεσμεύσεις από την Αθήνα πως δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οι ΗΠΑ εργάζονται για την επίτευξη ενός συμπαγούς μετώπου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας και υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, εκεί θα πρέπει να πάρει θέση στο αν θα δεχθεί να περάσει από την Ελλάδα ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream, τον οποίο προωθεί η Μόσχα σε συνεργασία με την Τουρκία, αλλά οι ΗΠΑ αντιδρούν».

Είναι πιθανό, λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσπευση της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία να έχει σχέση, εκτός άλλων ζητημάτων, όπως, π.χ., η κρίση στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, και με το ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που αντικατέστησε τον South Stream. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και άλλο σχέδιο, αμερικανικό, για τον αγωγό Nabouko, που θα διέσχιζε τα Βαλκάνια για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Ρωσία προσδοκούσε, μετά το ναυάγιο του South Stream, να βρει άλλο δρόμο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ για ενεργειακή απεμπλοκή της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, οδήγησε τη Ρωσία να ματαιώσει τα σχέδια του South Stream, που, εκτός των άλλων, της άνοιγε δρόμο για ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, ένα από τα πεδία ενδοϊμεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, και Ρωσία. Ετσι αποφάσισε να βρει άλλο δρόμο, αξιοποιώντας και τις αντιθέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, για να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη. Η επιμονή των ΗΠΑ να μη δεχθούν να περάσει από την Ελλάδα ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream, έχει σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για σύνδεση του Turkish Stream με τον ΤΑΡ για μεταφορά και ρωσικού αερίου.

Επομένως, η περιβόητη συμβολή των ΗΠΑ στο να μη ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους «θεσμούς» εντάσσεται στην επιδίωξή τους για πιο ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης στους ανταγωνισμούς αλλά από τη σκοπιά των ατλαντικών συμφερόντων κόντρα στη Ρωσία, στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας και της μεταφοράς της.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στο διαγωνισμό για τα οποία επικράτησε η γερμανική «Fraport». Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή των Γερμανών σε επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας (όπως για τη «Μικρή ΔΕΗ»). Ανάλογα ενδιαφέροντα έχουν και οι ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Πάλι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Γερμανία ενδιαφέρεται επίσης και για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου και τη μεταφορά τους. Αυτό «ψυλλιάζει» μελέτη που έγινε από τους Sarah Vogler και Eric V. Thompson για λογαριασμό του «German Mashall Fund of the United States» («Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ»), με θέμα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της τοπικής ναυτιλίας. Η μελέτη εκτιμά, π.χ., ότι η ΕΕ εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί Κύπρος και Ελλάδα είναι μέλη της, ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει εντείνει το ενδιαφέρον της για την Ανατολική Μεσόγειο ως δυνητική εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αλλά οι ΗΠΑ ήδη έχουν πάρει το πάνω χέρι.

Αλλά η μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, τους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία. «Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ρωσία, που διατηρεί στενές σχέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, διεκδικεί ένα ρόλο στην ανάπτυξη, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά δεν έχει βρει τον τρόπο. Την ίδια ώρα, η αμερικανική "Noble Energy" διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση και παραγωγή. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να υπάρχει ενεργειακή σταθερότητα αλλά και γενικότερη σταθερότητα», («Καθημερινή», 22/3/2014).

Ο λαός να επαγρυπνεί

Βεβαίως, αυτές οι «αποκαλύψεις» των αστικών εφημερίδων δε γίνονται με σκοπό να φωτιστεί το γεγονός ότι σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος «βουβαλιών», που ο λαός έχει συμφέρον να αποφύγει γιατί «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Στόχος είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, αρκεί, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει σωστά, επιβεβαιώνοντας τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.

Ο λαός μας να επαγρυπνεί. Οχι μόνο η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή, με την ολοένα και ενεργότερη εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική δράση, δε θα έχει το παραμικρό όφελος για τον ίδιο αλλά εγκυμονεί κινδύνους να ματώσει για τα συμφέροντα των αστών. Γι' αυτό, δεν έχει κανένα λόγο να βάλει πλάτη και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, όπως άμεσα ή έμμεσα τον καλεί τμήμα των αστικών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των φιλοκυβερνητικών. Αντίθετα, θα πρέπει να οργανώσει την πάλη κάτω από τη δικιά του σημαία και όχι διαλέγοντας τη σημαία ιμπεριαλιστικού κέντρου που θα βάλει πάνω απ' το κεφάλι του.


Ι.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παίρνουν και το τελευταίο ευρώ

Την ώρα που η κυβέρνηση δε φείδεται διαβεβαιώσεων και έργων προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίφημη ρευστότητα της καπιταλιστικής οικονομίας για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, βάζει στο χέρι τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων οργανισμών, συνεχίζοντας τη γνωστή πολιτική από εκεί που την άφησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, με την οποία ακόμα και τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων, όπως και όλων των δημόσιων φορέων, θα χρησιμοποιηθούν για τη δανειοδότηση του δημοσίου μέσω της εξαγοράς εντόκων γραμματίων, ήδη χτες -κατά πλειοψηφία και με μόνη αρνητική ψήφο του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ- η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε να διαθέσει 120 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.

***

Να, λοιπόν, που η κυβέρνηση βρήκε λεφτά για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου και η αποπληρωμή των δανειστών. Και, βέβαια, τα βρήκε εκεί που τα έβρισκαν και οι προηγούμενοι. Στραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα ρευστού που προορίζεται για την κάλυψη άμεσων λαϊκών αναγκών. Προφανώς δεν τους έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν μεταπολεμικά και έγιναν «καύσιμη ύλη» στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δε χόρτασαν με τα δισ. ευρώ των Ταμείων που εξαερώθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο πηγαίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν ικανοποιήθηκαν ούτε με τα 13 δισ. ευρώ που άρπαξαν το 2012 με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Τώρα «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ, ώστε το ελληνικό κράτος να αποδείξει ότι είναι φερέγγυο στις υποχρεώσεις του προς τους δανειστές και η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της.

Και δεν τους φτάνει που στραγγίζουν και την τελευταία ταμειακή ρευστότητα, οι κυβερνητικοί έφτασαν στο σημείο να ασκούν κάθε είδους ψυχολογικό εκβιασμό, καταφεύγοντας μέχρι και στον πατριωτισμό για να συγκαλύψουν το νέο έγκλημα. Αλλά από πότε είναι πατριωτισμός να αφαιρούνται από τον ΟΑΕΔ 120 εκατομμύρια ευρώ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας; Πόσο πατριωτικό είναι να αφαιρείς τα τελευταία διαθέσιμα από τα νοσοκομεία, όταν αυτά δε διαθέτουν ούτε τα αναλώσιμα για τους ασθενείς; Πόσος πατριωτισμός κρύβεται πίσω από τη μετατροπή και του τελευταίου ευρώ των πανεπιστημίων σε κρατικά ρέπος, όταν οι φοιτητές δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές για να σπουδάσουν; Εκτός και αν και για τη νέα συγκυβέρνηση η «εθνική αξιοπρέπεια», που κλείνει σε όλες τις πτώσεις, είναι η αξιοπρέπεια του συνεπούς καλοπληρωτή απέναντι στους δανειστές προκειμένου να ενισχύεται το κεφάλαιο και μάλιστα για ένα χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Για τον πατριωτισμό του κεφαλαίου, λοιπόν, γίνονται όλ' αυτά, που είναι τσεκούρωμα στα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Και πληρώνει η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

***

Η περίπτωση με τα λεφτά του ΟΑΕΔ, όπως και με τα ταμειακά διαθέσιμα, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Αντί να εξετάσει και να βρει τρόπους να ενισχυθεί η τραγική οικονομική θέση των ασφαλιστικών οργανισμών, των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και άλλων δημόσιων φορέων, αντί να φροντίσει να επιστραφούν οι λεηλατημένοι τους πόροι, τους περνάει και τη δική της θηλιά, οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία. Γιατί εκεί οδηγεί το πρώτο πρακτικό βήμα της κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση. Και η πρώτη κυβερνητική πράξη για τα οικονομικά των δημόσιων φορέων αφαιρεί πόρους και δεν προσθέτει. Ολα τα υπόλοιπα, περί Ταμείου Εθνικού Πλούτου που δήθεν θα ενισχύσει στο μέλλον την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι λόγια του αέρα. Οι πράξεις μετρούν. Αυτές παράγουν πολιτική και αποτελέσματα. Αυτές καθορίζουν την καθημερινότητα του συνταξιούχου, του ασφαλισμένου, του άνεργου, του ασθενή, του φοιτητή.

Στη βάση αυτής της πολιτικής πρακτικής, που έχει συγκεκριμένες συνέπειες για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, πρέπει και οι εργαζόμενοι να μετρήσουν και να κρίνουν και τη νέα κυβέρνηση και να πάρουν τα μέτρα τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθεί το πλιάτσικο που έγινε σε βάρος των αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης και του «κουρέματος» που επιβλήθηκε το 2012 και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς. Τώρα απαιτείται εγρήγορση, οργάνωση της πάλης και ετοιμότητα για να αποτραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα και η διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης των Ταμείων και των άλλων δημόσιων οργανισμών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.


Γ. Ζ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org