Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συνεχίζονται οι αμερικανικές προκλήσεις

Στο τραπέζι και οι «στρατιωτικές εναλλακτικές»

Από περιπολία του «Carl Vinson» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τον περασμένο Μάρτη

Copyright 2017 The Associated

Από περιπολία του «Carl Vinson» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τον περασμένο Μάρτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τη σημασία που έχει για τα αμερικανικά μονοπώλια η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αναδεικνύουν οι προκλήσεις που συνεχίζουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη ρητορική τους απέναντι στη ΛΔ Κορέας, με κύριο αποδέκτη των μηνυμάτων τους - βέβαια - αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ετσι, ο ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «επανεξετάζει» όλα τα ζητήματα που αφορούν τη «Βόρεια Κορέα», συμπεριλαμβανομένης και της συμπερίληψης της χώρας στη λίστα των κρατών που στηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία, «όπως και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στην Πιονγιάνγκ, για να συνομιλήσει μαζί μας, αλλά να συνομιλήσει σε μια βάση εντελώς διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν». Την ίδια ώρα μετά την «ασυνεννοησία» για το πού κατευθύνεται η αρμάδα στην οποία ηγείται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», δηλώνεται ότι έχει πάρει εντολή να κατευθυνθεί προς την Κορεατική Χερσόνησο, που θα φτάσει πιθανόν την επόμενη βδομάδα.

Αλλά και ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, είπε ότι «σαφώς και δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε στρατιωτικές λύσεις, αλλά θα πρέπει να έχουμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι». Ακόμα, ο Ράιαν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των προσπαθειών συνεργασίας με την Κίνα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, οι σχεδιασμοί για την Κορεατική Χερσόνησο αλληλεπιδρούν όπως είναι φυσικό και με άλλες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατάσταση αναφέρθηκε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, από το Πεκίνο (όπου βρέθηκε για τον 7ο Στρατηγικό Διάλογο ΕΕ - Κίνας). Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», μιλώντας σε φοιτητές η Μογκερίνι τόνισε πως Κίνα και ΕΕ έχουν «κοινή ευθύνη» και (κοινό) «συμφέρον» από την «αποφυγή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Χερσόνησο, την ώθηση της Βόρειας Κορέας ώστε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επαναδιαπραγματευτεί με τη διεθνή κοινότητα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αμερικανικά αλλά και ρωσικά ΜΜΕ, διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την έγκριση ενός σχεδίου απόφασης για την Κορεατική Χερσόνησο «ναυάγησαν» μετά από διαφωνία της Ρωσίας. Η Μόσχα αντέδρασε επειδή αφαιρέθηκε από το υπό εξέταση κείμενο η φράση «με διάλογο», που συνήθως συνοδεύει το καλωσόρισμα «των προσπαθειών που κάνουν τα μέλη του ΣΑ, όπως και άλλα κράτη, για τη διευκόλυνση μιας ειρηνικής και περιεκτικής λύσης» (στη Χερσόνησο). Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που διαφώνησε, καθώς το αμερικανικό πρακτορείο εμφάνισε την Κίνα έτοιμη να εγκρίνει το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης. Επίσης, δυτικά ΜΜΕ αναφέρονται σε κινήσεις ενίσχυσης με στρατιωτικό εξοπλισμό των συνόρων της Ρωσίας με την ΛΔ Κορέας, κοντά στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ.

Στην Ινδονησία ο Πενς

Το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό ανέδειξε και η χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας που συνεχίζει στην περιοχή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδονήσιο Πρόεδρο, Τζόκο Γουιντόντο, ο Πενς τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας με την Ινδονησία. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί εξαγωγείς χρειάζεται να διασφαλίσουν σχέσεις αμοιβαίου οφέλους. Σημειώνουμε ότι ειδικά μετά την ακύρωση της συμφωνίας TPP, η Ουάσιγκτον αναζητά διμερείς συνεργασίες και συμβιβασμούς που θα διασφαλίσουν για τα αμερικανικά μονοπώλια ευνοϊκούς όρους δράσης σε όλο τον Ειρηνικό. Ειδικά στη γοργά αναπτυσσόμενη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν έντονη παρουσία ισχυροί αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η «Freeport-McMoran Inc» για την οποία έχει αποδειχτεί «χρυσωρυχείο» ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της Ινδονησίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ