Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Δυναμώνουν τη συνεργασία τους σε θέματα «ασφάλειας»

Τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα μειωθούν

Από τη συνέντευξη Τύπου Ομπάμα - Γκάνι
Από τη συνέντευξη Τύπου Ομπάμα - Γκάνι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική δύναμη που παραμένει στο Αφγανιστάν δε θα μειωθεί πριν το 2016, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του Ασράφ Γκάνι.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε - στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γκάνι στις ΗΠΑ - με τον Ομπάμα να χαρακτηρίζει την επίσκεψη Ομπάμα ως ένδειξη της «προόδου» που έχει σημειώσει το Αφγανιστάν, εννοώντας και την ίδια τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της αφγανικής οικονομίας (έτσι ώστε να επιταχυνθεί το επενδυτικό «μπάσιμο» των πολυεθνικών στη χώρα).

Θα συνεχίσουμε τη «στενή συνεργασία ασφαλείας» με το Αφγανιστάν, τόνισε ο Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι «θα εργαστούμε» για την εξεύρεση πόρων ώστε οι συνολικές δυνάμεις σε αφγανική αστυνομία και στρατό να φτάσουν το 2017 τους 352.000. Ο Ομπάμα δήλωσε γενικόλογα πως το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των (σήμερα 9.800) Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στη χώρα θα καταρτιστεί «αργότερα» μέσα στο 2016. Αρχικά, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη του 2015 θα μειώσουν τη δύναμή τους στο μισό, δηλαδή 5.000.

«Αυτή η ευελιξία αντανακλά την αναζωογονημένη συνεργασία με το Αφγανιστάν, που επιδιώκει να κάνει το Αφγανιστάν ασφαλές και να εμποδίσει τη χρησιμοποίησή του για εκτόξευση τρομοκρατικών επιθέσεων. Η συμφιλίωση και ο πολιτικός διακανονισμός παραμένουν ο πιο σίγουρος δρόμος για να ολοκληρωθεί η απόσυρση των αμερικανικών και ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με τρόπο που διαφυλάσσει τα διεθνή συμφέροντα και την ειρήνη στο Αφγανιστάν, όπως επίσης τα εθνική συμφέροντα της ασφάλειας των ΗΠΑ», σημείωσε ο Ομπάμα.

Από τη μεριά του, ο Γκάνι απευθυνόμενος την Τετάρτη στα μέλη του Κογκρέσου υποστήριξε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» στέλνει ήδη «αναγνωριστικές εμπροσθοφυλακές» σε περιοχές του νότιου και του δυτικού Αφγανιστάν, ώστε «να ερευνήσουν τις αδυναμίες μας», καλώντας την αμερικανική πλευρά να ενισχύσει τη στρατιωτική και την οικονομική της βοήθεια.

Στην ίδια παρέμβαση, ο Γκάνι τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων και η κρίσιμη σύνδεση της αγοράς και της ανάπτυξης των υποδομών θα παρέχουν στη νεολαία μας δουλειές, θα μας βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό και να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο που θα επιτρέψει στην ελεύθερη αγορά να χτίσει τον πλούτο της χώρας μας».

Η επίσκεψη του Γκάνι στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι το Αφγανιστάν ιεραρχεί τη σύσφιξη των σχέσεών του με τις ΗΠΑ στη «μεταπολεμική περίοδο», δηλαδή τη φάση που θα οργανωθεί πιο αποφασιστικά η ενίσχυση των επενδύσεων των μονοπωλίων σε μια χώρα πλούσια σε πρώτες ύλες και με κρίσιμη σημασία και για το διεθνές εμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ