Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Από μέρα σε μέρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Αμφισσα).

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Νοβοροσίσκ.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Τρύπη της Σπάρτης και αιχμαλωτίζουν τη φρουρά. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν τους Δελφούς και το Δαδί.

1958 Ο Νικολάι Μπουλγκάνιν, στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, καθαιρείται από πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, από την ΚΕ του ΚΚΣΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς. Ο Βουτυράς ήταν ένας από τους πρώτους Ελληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα αναδεικνύοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ, πότε έμμεσα και πότε άμεσα, πρόβαλλε την ανάγκη της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής. Στη διάρκεια της Κατοχής συντάχθηκε με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στάση που του κόστισε ποικιλώνυμες διώξεις μετά την απελευθέρωση.

1961 Συνάντηση Κένεντι - Γκρομίκο στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Λάος, στο οποίο μάχονταν από το 1954 οι κομμουνιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων του βασιλείου του Λάος. Ο Κένεντι ανακοινώνει επίσημα ότι δε θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή ενισχύθηκε. Ο πόλεμος στο Λάος έληξε τελικά το 1975 με νίκη των ανταρτών.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1970 Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Αμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org