Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία του Ρώσου ΥΠΕΞ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί από την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ξεκινώντας από την Κούβα ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν «να συζητηθούν περιφερειακά και διεθνή θέματα» αλλά επίσης και «να συντονίσουμε τις ενέργειές μας αναφορικά με τον αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962. Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κούβας, Ρικάρντο Καμπρίσας, ο οποίος χαιρέτισε τη στήριξη που έχει προσφέρει η Ρωσία στη χώρα του στο θέμα αυτό. Ο Λαβρόφ είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Κολομβία, όπου είχε συνάντηση με την ομόλογό του, Ανχελα Ολγκίν, όπου αναφέρθηκε στις καλές διμερείς σχέσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας. Μίλησε για πρακτικά βήματα της διμερούς διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας σε εμπορικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες και τις επιχειρήσεις, ενώ εξήρε το ρόλο της κυβέρνησης Σάντος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται με τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) και δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου που διεξάγεται στην Αβάνα. Επίσης, εξήρε και τη συμμετοχή της κολομβιανής κυβέρνησης στις διάφορες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις της ηπείρου. Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή του στη Βενεζουέλα και καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Νικαράγουα και είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, με τον οποίο συζήτησε την προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η αγροτική οικονομία, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Ενώ επίσης ρωσικές εταιρείες εμπλέκονται μαζί με κινεζικές στο μεγάλο έργο της διάνοιξης του καναλιού στη Νικαράγουα, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της ναυσιπλοΐας καθώς είναι ανταγωνιστικό με την αμερικανικών συμφερόντων διώρυγα του Παναμά.

Χτες, ο Λαβρόφ αναμενόταν να ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γουατεμάλα, συμμετέχοντας και στη συνεδρίαση του λεγόμενου Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA), άλλης μιας διακρατικής ένωσης, από τις πολλές που δημιουργούνται στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Πούτιν - Πασινιάν για τις «προβληματικές σχέσεις»(2024-05-09 00:00:00.0)
Προχωρούν οι συζητήσεις για κοινή παραγωγή ρωσικών εξοπλισμών(2023-12-29 00:00:00.0)
Με διευρυμένη ατζέντα η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα(2016-10-28 00:00:00.0)
Πολλοί οι «μνηστήρες» που θέλουν ενίσχυση διμερούς συνεργασίας(2015-08-07 00:00:00.0)
Περιοδεία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών(2014-04-30 00:00:00.0)
Συναντήσεις αντιπροσωπειών(1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ