Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
IΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προτροπές για επανέναρξη συνομιλιών και νέες προκλήσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο Ρόμπερτ Σέρι, Ολλανδός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαπραγμάτευση στη Μέση Ανατολή, άσκησε χτες πιέσεις, στη διάρκεια παρουσίασης έκθεσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ξαναρχίσει η («παγωμένη» από τον Απρίλη του 2014) διαδικασία ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να ασχοληθεί «σοβαρά» με την παρουσίαση ενός νέου πλαισίου ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι αυτός ίσως είναι «ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί ο στόχος περί λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών». Ο ίδιος επέκρινε έντονα τη συνέχιση των ισραηλινών εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σημειώνοντας ότι «μπορεί να σκοτώσει την ίδια την πιθανότητα της επίτευξης ειρήνης στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών για τους δύο λαούς».

Η τοποθέτηση του Ολλανδού διπλωμάτη προκάλεσε ευμενή σχόλια από τον πρέσβη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, που δήλωσε ότι «συμφωνεί απολύτως» με τις διαπιστώσεις του.

Συλλήψεις ανηλίκων από τις κατοχικές δυνάμεις

Το ίδιο 24ωρο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ συνέλαβαν άλλους πέντε Παλαιστίνιους εφήβους με διάφορα προσχήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό παιδιών και εφήβων που κλείνονται στις ισραηλινές φυλακές δίχως απαγγελία κατηγοριών για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμυνα για τα Παιδιά της Παλαιστίνης», ο μέσος όρος ηλικίας των, τουλάχιστον, 200 Παλαιστινίων παιδιών και νεαρών που έχουν φυλακιστεί από τις δυνάμεις κατοχής στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» είναι κάτω των 18 ετών. Παράλληλα με την πρακτική της τρομοκράτησης και φυλάκισης παιδιών και εφήβων, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν επιδοθεί από την αρχή του χρόνου και στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων στις οικογένειές τους, ώστε να εκμηδενίσουν κάθε πιθανότητα απελευθέρωσής τους.

Υπολογίζεται ότι στις φυλακές Οφερ, όπου κρατούνται πολλοί Παλαιστίνιοι ανήλικοι, έχουν επιβληθεί από την αρχή τρέχοντος έτους συνολικά πρόστιμα ύψους 23.000 δολαρίων. Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι το 2014 οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν στο 93% των ανήλικων κρατουμένων οποιαδήποτε νομική υποστήριξη, ενώ πολλοί από αυτούς υποβλήθηκαν σε απομόνωση, πολύωρες ανακρίσεις, δηλαδή σε πρακτικές που από το διεθνές δίκαιο ορίζονται ως τακτικές βασανιστηρίων...

Τις τρομοκρατικές συλλήψεις και φυλακίσεις ανηλίκων δε βλέπουν, ωστόσο, άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που κατά καιρούς έχουν παίξει βρώμικο ρόλο υποστήριξης διάφορων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και επιχειρήσεων, όπως η «Διεθνής Αμνηστία», που χτες κατηγόρησε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ότι διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου», σκοτώνοντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αμάχους κατά την εξαπόλυση της ισραηλινής φονικής επίθεσης το περασμένο καλοκαίρι στη Λωρίδα της Γάζας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ