Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία

Με συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ. Σταϊνμάγερ, ολοκληρώθηκε, χτες, Τρίτη, η επίσημη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης χτες με στελέχη του κόμματος «Die Linke» και των Πρασίνων, ενώ πραγματοποίησε ακόμη επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Τη Δευτέρα είχαν προηγηθεί η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, η παραχώρηση κοινής συνέντευξης Τύπου και στη συνέχεια η πραγματοποίηση «δείπνου εργασίας», με τη συμμετοχή ομάδας συνεργατών από κάθε πλευρά.

Παρότι ελάχιστες πληροφορίες δόθηκαν για το διάρκειας περίπου 5 ωρών «δείπνο εργασίας», θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρό του βρέθηκε η «εξειδίκευση» της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους «θεσμούς», στη βάση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Το στίγμα, ωστόσο, δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όπου οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη «κοινών στόχων», όπως είναι η «υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στο ασφυκτικό για τους λαούς πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κανόνες της ΕΕ και τα μέτρα των μνημονίων, εντός του οποίου «επετεύχθη» και η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή», που χαιρέτισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θέλει να την «προχωρήσει» και να την «ολοκληρώσει»!

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης το ζήτημα ότι αυτή η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» δεν συνέβαλε στην ενίσχυσή της, καθώς «υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε «αλλαγές στο μείγμα», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε», στο πλαίσιο των μνημονίων...

Σε ερώτηση, μάλιστα, για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά άσκησε κριτική στους προκατόχους ότι δεν «έτρεξαν» πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και έτσι «δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί», ώστε να εκταμιευτούν δόσεις!

Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Αλ. Τσίπρας περιέβαλε τις δεσμεύσεις του για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με κάμποσες αναφορές στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, φροντίζοντας όμως για το δεύτερο ζήτημα να «εξηγήσει» ότι για την κυβέρνησή του έχει περισσότερο ηθική και όχι υλική αξία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ