Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών πιέσεων

Η σύγκρουση ανάμεσα σε μερίδες των αστών που παρασύρουν και λαϊκά στρώματα σε μια αντιπαράθεση για αλλότρια συμφέροντα συνεχίζεται στην Υεμένη
Η σύγκρουση ανάμεσα σε μερίδες των αστών που παρασύρουν και λαϊκά στρώματα σε μια αντιπαράθεση για αλλότρια συμφέροντα συνεχίζεται στην Υεμένη
Οσο περνά ο καιρός, η κατάσταση στην Υεμένη μοιάζει πιστή μικρογραφία του «μύλου» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που πραγματοποιούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή περιφερειακές και διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην πρωτεύουσα Σαναά και στις εννιά από τις 21 επαρχίες της χώρας (κυρίως στο βορρά και κεντρικό τμήμα) κυριαρχούν οι σιίτες Χούτι, που αποτελούν θρησκευτική μειοψηφία, απαρτίζουν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Υεμένης και φέρεται να υποστηρίζονται από το Ιράν και τον ανατραπέντα πρώην Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Στο νότο έχει καταφύγει ο φιλοαμερικανός Πρόεδρος, Αμπίντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται σθεναρά από τη Σαουδική Αραβία και τις περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από τον κυκεώνα της Υεμένης δεν θα μπορούσε να λείψουν οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQAP), που δρουν κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας δίνοντας το καλύτερο πρόσχημα στις ΗΠΑ για να εξαπολύουν κατά καιρούς αιματηρές επιδρομές με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εδραιώνοντας τον ιμπεριαλιστικό ρόλο τους στην περιοχή.

Η προσπάθεια των ένοπλων πολιτοφυλακών Χούτι της Υεμένης να προελάσουν, τα τελευταία 24ωρα, προς το νότο έχοντας προ εξαμήνου καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά, βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας, δείχνει να παίζει καταλυτικό ρόλο στις από δω και πέρα εξελίξεις. Κυρίως γιατί φαίνεται πως έδωσε το κατάλληλο πρόσχημα στον φιλοαμερικανό Πρόεδρο να ζητήσει την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (που πατρονάρεται από τη Σαουδική Αραβία) και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τον ΟΗΕ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως οι Χούτι είναι έτοιμοι να καταλάβουν το σύνολο της χώρας.

Οι ισχυρισμοί του Προέδρου δείχνουν πως συναντούν την απήχηση διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Την Κυριακή, έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας της 20ής Μάρτη σε τζαμιά της Σαναά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επανέλαβε τις απειλές περί «λήψης μέτρων» σε βάρος των Χούτι εκφράζοντας αμέριστη και ομόφωνη «συμπαράσταση» στον Πρόεδρο. Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, ξεσπάθωσε φανερά κατά του Ιράν καλώντας το να σταματήσει την ανάμειξή του στα εσωτερικά χωρών της περιοχής, με αφορμή τον αυξανόμενο ρόλο της Τεχεράνης σε συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Φαϊσάλ κάλεσε τους Χούτι «να σταματήσουν το πραξικόπημα» στην Υεμένη και να αποσυρθούν από όλα τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει ώστε «να αποκατασταθεί η νόμιμη κυβέρνηση» της χώρας, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για δήθεν «ειρηνευτικές συνομιλίες» στη σύνοδο «συμφιλίωσης» που έχει συγκαλέσει ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν μετά από αίτημα του Προέδρου της Υεμένης. Ωστόσο, η πρόσκληση έχει ήδη απορριφθεί από τον ηγέτη των Χούτι, Αμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση όταν αυτή τίθεται «υπό την αιγίδα μιας πλευράς η οποία υποκινεί τις εντάσεις μεταξύ του υεμενίτικου λαού».

Είναι έτσι φανερό ότι ο νέος γύρος αποσταθεροποίησης στη χώρα, που έχει και τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, λειτουργεί ως βασικό μέσο για την προώθηση των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη στρατηγικής σημασίας περιοχή, στην Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ