Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοκληρώθηκε άλλο ένα σχολείο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση στο «Βασικό Σχολείο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης» που έγινε στο ΠΚΕΕΥΕ, 9 με 20 Μάρτη
Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση στο «Βασικό Σχολείο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης» που έγινε στο ΠΚΕΕΥΕ, 9 με 20 Μάρτη
Αλλο ένα σχολείο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, όπου εκπαιδεύονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και «ιδιώτες» για την επάνδρωση «ειρηνευτικών αποστολών», όπως βαφτίζονται διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Βασικό στοιχείο, όπως είναι στην πολιτική και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ενεργός ανάληψη δραστηριοτήτων στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να συμβάλει στην ιμπεριαλιστική δράση και να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Σε αυτή τη βάση, από 9 ως 20 Μάρτη, έγινε στο ΠΚΕΕΥΕ το «Βασικό Σχολείο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρηνης», πιστοποιημένο μάλιστα ως «NATO Listed». Σκοπός του σχολείου αυτού ήταν «να προετοιμάσει στελέχη από διαφορετικές χώρες για την ανάληψη καθηκόντων ως Διμοιρίτες ή/και Διοικητές Υπομονάδων σε περιβάλλον Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΕΥΕ)».

Στο σχολείο συμμετείχαν 25 εκπαιδευτές και σπουδαστές από 5 διαφορετικά κράτη (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κατάρ, Βρετανία), μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και ιδιώτες. Παρακολούθησαν θεωρητικά αντικείμενα που αφορούν τις ΕΥΕ, επιπλέον εκπαιδεύτηκαν σε εξομοιωτή μάχης και συμμετείχαν σε ασκήσεις πεδίου όπως Σημείο Ελέγχου Οχημάτων και Προσωπικού, Ερευνα Οικίας και Περίπολο Ημέρας.

Θυμίζουμε ότι το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ή και άλλων ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεών τους και συμφερόντων τους. Το 2000, αναγνωρίστηκε ως τέτοιο κέντρο, με σχετική ανακοίνωση του τότε γγ του ΝΑΤΟ, G. Robertson, ενώ αντιστοίχως έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ, για τη διεξαγωγή σχολείων στρατιωτικών παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ