Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Περπατά» ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

«Αμπαλάζ» στις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ψάχνει η συγκυβέρνηση - Απευθείας επαφές με την Κομισιόν στις Βρυξέλλες από τον ΣΕΒ...

Το πακέτο των σαρωτικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο «αμπαλάρει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ενδεχομένως σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). «Χωρίς την εξειδικευμένη λίστα, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε οποιαδήποτε απόφαση», τόνιζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, τα συνοδευτικά μέτρα προσλαμβάνουν το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», με άμεση εφαρμογή και απόδοση τόσο στο σκέλος της διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, όσο και σε αυτό της περιστολής κρατικών δαπανών που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Μάλιστα, θεωρείται αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), μεθαύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα 30/3.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 απαιτεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, για την ώρα, εκτιμώνται στα 6 δισ. ευρώ! Με βάση τα παραπάνω, προ των πυλών είναι η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης θα ενσωματωθούν και στους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και μέτρα «έκτακτου χαρακτήρα»...

Αμεσα αναμένονται ανατιμήσεις πάνω στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά, ενώ επιβεβαιώνονται και οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Σε ό,τι αφορά την παραπέρα καρατόμηση κρατικών δαπανών, αυτές εστιάζονται σε Υγεία, κοινωνικά επιδόματα, Παιδεία, μεταφορές, ΟΤΑ κ.ά., ενώ νέες παρεμβάσεις ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό.

Ηδη «φτιάχνουν κλίμα»...

Ηδη, κυβερνητικοί παράγοντες αρχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα, ομολογώντας και δημόσια πλέον τους σχεδιασμούς για ανατιμήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, την ίδια ώρα που οι φόροι και τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου» θα παραμείνουν σε ισχύ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, υποστήριξε σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ότι «υπάρχουν σκέψεις (...), όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».

Στην πραγματικότητα βέβαια το μέτρο αφενός θα γενικευθεί, αφετέρου δεν αφορά μόνο στην κατάργηση των «εξαιρέσεων» στον ΦΠΑ, αλλά και στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, με την πλήρη κατάργηση της γκάμας των όποιων φοροελαφρύνσεων τους έχουν απομείνει.

Σχετικά με τις «αντιδράσεις των θεσμών» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, η Ν. Βαλαβάνη σημείωσε ότι «δεν ήθελαν ρύθμιση, θέλουν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό». Μετά την αναγόρευση της αποπληρωμής των «μνημονιακών χαρατσιών» σε «πατριωτικό καθήκον», τώρα το ρίχνουν και στη «φορολογική συνείδηση»...

Στο μεταξύ, στον απόηχο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, καθώς και των επαφών με τα κλιμάκια της τρόικας σχετικά με τη λίστα μεταρρυθίσεων, γίνεται φανερή η προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματος για άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση. Με διαδικασία κατεπείγοντος προώθησε προς εξέταση στο Euro Working Group, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα να επιστραφεί ποσό 1,2 δισ. ευρώ από το αποθεματικά του ΤΧΣ (συνολικά 10,9 δισ.) που επιστράφηκαν στην Ευρωζώνη, με βάση τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά επιστράφηκαν στην Ευρωζώνη με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

«Προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ...»

«Είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Ερνεστ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ.

Ο δε «μεγαλοεπενδυτής» Τζ. Σόρος, «βλέπει» πιθανότητες 50% - 50% στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οδηγώντας την Ελλάδα στο «grexit».

Απευθείας διαπραγμάτευση από τους βιομηχάνους

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους «εταίρους» (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), βρίσκεται η προσπάθεια διαμόρφωσης όρων για απόσπαση νέων προνομίων, ζεστού κρατικού χρήματος και πολύμορφων ενισχύσεων, από τους Ελληνες βιομηχάνους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρά διαδοχικών επαφών με εκπροσώπους της Κομισιόν έχουν από χτες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

-- Η διοίκηση του ΣΕΒ «θα θέσει επιτακτικά στους Ευρωπαίους Επιτρόπους το αίτημα των επιχειρήσεων για άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, και την ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές».

-- Στις επιμέρους συναντήσεις θα παρουσιαστεί η ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής.

-- Στόχος επίσης είναι να τεθεί το πλαίσιο για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ από πλευράς του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

Η διοίκηση του ΣΕΒ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, τον Επίτροπο για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα Γκ. Κατάινεν, τον Ελληνα επίτροπο, αρμόδιο αρμόδιο για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές υποθέσεις Δ. Αβραμόπουλο, και με το γενικό διευθυντή Ενέργειας της Κομισιόν Ντ. Ριστορί.

Η επίσκεψη του ΔΣ του ΣΕΒ στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, με τη συμμετοχή στην εκδήλωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων της BUSINESSEUROPE, «Ιnvest in Europe».

Η διοίκηση του ΣΕΒ συναντήθηκε τη Δευτέρα και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, υπενθυμίζοντας τα «κρίσιμα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα». Σε αυτά συγκαταλέγονται η «άμεση άρση της αβεβαιότητας που έχει παραλύσει την οικονομία», η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, οι προοπτικές της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, η φορολογική πολιτική, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η άρση των «αντικινήτρων» στην επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ «δεσμεύθηκε στην έμπρακτη και εποικοδομητική συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με τις επιχειρήσεις και τον ΣΕΒ»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τύμπανα πολέμου για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου(2015-07-06 00:00:00.0)
Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων για το «κλείδωμα» της συμφωνίας(2015-05-27 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις(2015-03-27 00:00:00.0)
Η Ελλάδα αλλάζει πορεία;(2015-02-28 00:00:00.0)
Με την ενεργή στήριξη των βιομηχάνων(2015-02-26 00:00:00.0)
Διελκυστίνδα για το χρέος, αβεβαιότητες για την ανάκαμψη(2014-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ