Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Διδακτική» η ομιλία Τσίπρα, αν και με «μεγάλες παραχωρήσεις»

Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο ζήτησε «αλλαγή μείγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου» σημειώνουν - μεταξύ αρκετών άλλων - ως θετικό στοιχείο στο ΠΑΣΟΚ, όταν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό πολλαπλές εξετάσεις ότι κινείται εντός του ίδιου πλαισίου της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων, στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις» που έκανε ο Αλ. Τσίπρας «σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα», ενώ επίσης σημειώνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δε μετακινήθηκε ρούπι από τη θέση της, ότι για να δοθεί ρευστό στην ελληνική κυβέρνηση πρώτα θα κάνει τις αναγκαίες για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις.

Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, η κοινή συνέντευξη Μέρκελ - Τσίπρα ήταν «πολλαπλά διδακτική για την ελληνική κοινή γνώμη και ιδίως για τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Εξηγούν: «Επί της ουσίας του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, η κ. Μέρκελ για μια ακόμη φοράπαρέπεμψε στους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα)και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20/2 και τηδέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνουν, δε, το γεγονός ότι «για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία - γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία - και ζήτησε αλλαγή μείγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου».

Παρακάτω, στηλιτεύουν το γεγονός ότι «στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου υπήρξε - δυστυχώς - δημόσια δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό. Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου. Ο κ. Τσίπρας ακύρωσε επίσης την κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Τι αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;» διερωτώνται στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι «Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χτες: «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που ο κ. Τσίπρας (...) πήγε στο Βερολίνο να κάνει την τούμπα ενώ εξακολουθεί να λέει ψέματα στην Αθήνα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει την κα Μέρκελ, δίνοντας τα πάντα, ακόμα και την παραίτηση από τις γερμανικές επανορθώσεις, χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θυμήθηκε»... τις γερμανικές αποζημιώσεις(2018-12-04 00:00:00.0)
Συγκαλύπτει το ότι η κυβέρνηση στέλνει τις διεκδικήσεις στις ελληνικές καλένδες(2016-07-28 00:00:00.0)
Συμφωνία και... «καβγάδες» για αλλαγή «μείγματος»(2016-06-22 00:00:00.0)
Ψηφίζει αναδιαρθρώσεις και αποκρατικοποιήσεις(2015-10-07 00:00:00.0)
Μέρκελ, Σόιμπλε... αλλά κουβέντα για ΕΕ, ΝΑΤΟ...(2013-07-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ