Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για αναδιαρθρώσεις προς εξασφάλιση ρευστότητας στο κεφάλαιο

Το θέμα της «εθνικής συνεννόησης» στα παζάρια με τους δανειστές θέτουν στελέχη στο εσωτερικό της ΝΔ (φώτο από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας)

Eurokinissi

Το θέμα της «εθνικής συνεννόησης» στα παζάρια με τους δανειστές θέτουν στελέχη στο εσωτερικό της ΝΔ (φώτο από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας)
Το ζήτημα εξασφάλισης ρευστότητας στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία και επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θέτει επιτακτικά στην κυβέρνηση η ΝΔ. Ταυτόχρονα, φωνές από το εσωτερικό της βάζουν ανοιχτά θέμα «εθνικής συνεννόησης» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σχηματισμού μιας «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» για τα παραπέρα παζάρια απέναντι στους πιστωτές.

Ενδεικτικά, σχολιάζοντας χτες στο «ΜEGA» τις συνομιλίες Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο, η Ντόρα Μπακογιάννη εντόπισε «θετικά στοιχεία»: «Το ένα είναι η απόλυτη προσαρμογή στην πραγματικότητα. Μίλησε (σ.σ. ο Τσίπρας) για τους κανονισμούς της ΕΕ. Για τα θετικά (σ.σ. της προηγούμενης κυβέρνησης) πάνω στα οποία θα χτίσει η Ελλάδα. Ηταν καιρός να πει για αυτά».

Ωστόσο, στα πλαίσια της «εποικοδομητικής» πίεσης στην κυβέρνηση για να προωθήσει πιο γρήγορα τις απαιτούμενες από το κεφάλαιο καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η Μπακογιάννη έσπευσε ξανά και ξανά να τονίσει ότι «η ρευστότητα αρκεί για 15 μέρες, που ξέρουμε ότι το δίλημμα φτάνει (σ.σ. να πληρώσουμε) ή μισθούς ή υποχρεώσεις (σ.σ. σε δανειστές)». Επίσης, «υπάρχει ένα θέμα, έχει ένα "x" δημοσιονομικό κενό, αυτό το κενό πρέπει να καλυφτεί. Για να καλυφτεί έρχονται οι τέως τρόικα και λένε "εσείς έχετε αυτό το κενό και πρέπει να καλυφτεί. Φέρτε μας δύο ειδών μέτρα": Τις βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφωνούμε όλοι, η ΝΔ, εγώ θα υποστηρίξω κάθε διαρθρωτική που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και να δούμε τώρα πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».

Σημειωτέον και από την πλευρά της ηγεσίας Σαμαρά, εστιάζουν στο «αδιέξοδο ρευστότητας της Ελλάδος», λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το παν, για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε στις 20 Φλεβάρη. Γιατί κάθε μέρα που περνά, ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναλύοντας η Μπακογιάννη τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής και τι θα κάνει από τούδε και στο εξής, είπε: «Επί της ουσίας το θέμα είναι η ρευστότητα των 15 ημερών. Και γι' αυτό έστειλε (σ.σ. ο Τσίπρας) και την επιστολή και έγινε και η επταμερής. Τώρα πρέπει να πάει στο Γιούρογκρουπ με μεταρρυθμίσεις για να δοθούν τα χρήματα. Με βάση αυτά, θα προχωρήσουμε και μετά πάμε για την καινούρια διαπραγμάτευση για την καινούρια συμφωνία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώθηκε, η ΝΔ το έκανε τα δυο προηγούμενα χρόνια».

Τέλος, επέμεινε ότι «έφτασε η ώρα μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και μιας εθνικής συνεννόησης για το πού πρέπει να πάει ο τόπος, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Στην ερώτηση δε δημοσιογράφου αν ο Τσίπρας πρέπει να πάει να παζαρέψει έχοντας μαζί του και τους Σαμαρά, Θεοδωράκη, Βενιζέλο, η Μπακογιάννη απάντησε με έμφαση «ναι, ναι!»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ