Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Στη «γύρα» αναζητώντας στήριξη για το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

Με... «συστατικές επιστολές» το μπαράζ των μέτρων σε βάρος του λαού

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Σουλτς

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Σουλτς
Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, σε Παρίσι και Στρασβούργο, όπου συνάντησε κατά σειρά τον Φρ. Ολάντ και τους Ρ. Γκουαλτιέρι και Μ. Σουλτς, ενώ χτες βράδυ συμμετείχε σε «δείπνο εργασίας» με στελέχη του Ιδρύματος «Αξελ Σπρίνγκερ», στις Βρυξέλλες.

Η προσδοκία της κυβέρνησης για μια δημόσια δήλωση στήριξης απ' τον Γάλλο Πρόεδρο, κατά την προχτεσινή συνάντηση δεν επιβεβαιώθηκε, εντούτοις κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονται πως ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» το συντομότερο δυνατό.

Υπέρ αυτής τάχτηκαν οι δύο χτεσινοί συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, αφού αυτός τους παρουσίασε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση όσων αντιλαϊκών μέτρων προαπαιτούνται για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα, ο Ρ. Γκουαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, υιοθέτησε το νέο εφεύρημα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το λαό απ' το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της, λέγοντας: «Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους».

Ο δε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, φέρεται επίσης να υποστήριξε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», κρίνοντας επαρκή τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί προς τούτο. Ο Αλ. Τσίπρας τού ανέλυσε τα δύο νομοσχέδια (Φορολογικό και Ασφαλιστικό) που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, προφανώς για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά «μονομερή ενέργεια».

«Συμφωνήσαμε οι εκλεγμένες κυβερνήσεις να καθορίσουν τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί αμοιβαία», «Συμφωνήσαμε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», «H ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα», ήταν μερικές από τις αναρτήσεις του Αλ. Τσίπρα έπειτα απ' τις συναντήσεις.

Επιχειρώντας μάλιστα να κάνει το μαύρο - άσπρο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την άγρια επίθεση σε βάρος του λαού, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο διαδίκτυο ότι «τα νομοσχέδια που καταθέσαμε στοχεύουν στην προστασία των πιο αδύναμων»!

Δίχως τέλος τ' αντιλαϊκά μέτρα

Με «άσσο στο μανίκι» τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης και το «αποτύπωμά» τους στην καπιταλιστική οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας, με άρθρο του στους «Financial Times», ζητά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» εντός ημερών, εκφράζοντας... απορία «γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεωνμε τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοση, αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρει ότι «το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία», προσθέτει πως «ένα πολύ σημαντικό άμεσο βήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Αναφέρει, μάλιστα, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 προϋπόθεση «είναι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και μια ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος». Παραδέχεται, δηλαδή, ότι οι στόχοι του κεφαλαίου προϋποθέτουν το παραπέρα τσάκισμα του λαού, συμπληρώνει ωστόσο με θράσος ότι η κυβέρνηση «θα φέρει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και - σημαντικότερο - θα μοιράσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας πιο πολλά από αυτούς που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν»...

«Εχουμε κάνει τα πάντα...»

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», ανέφερε πως το ταξίδι του πρωθυπουργού αποσκοπούσε στο να ξεκαθαρίσει η στάση των Ευρωπαίων που «θα πρέπει να είναι σαφής, ότι όλα τα μέρη τα οποία συμφώνησαν το καλοκαίρι, θα συμφωνήσουν και θα τηρήσουν αυτή τη Συμφωνία (...) Ενίσχυση, λοιπόν, της ευρωπαϊκής θέσης απέναντι στο ζήτημα της αξιολόγησης. Αυτός είναι ο στόχος των επισκέψεων, ούτως ώστε να έχουμε μια γρήγορη αξιολόγηση, διότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να ανακουφιστεί, χρειάζεται να σταθεροποιηθεί, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, της πρεμούρας για το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» για λογαριασμό του κεφαλαίου, διαβεβαίωσε ότι «από την πλευρά μας έχουμε κάνει τα πάντα, όσον αφορά να υλοποιήσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, προκειμένου να φθάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχώς», ενώ απέδωσε τις εξελίξεις στη «διαφωνία μεταξύ των θεσμών».

Σε ό,τι αφορά τα περιβόητα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό - Φορολογικό διαβεβαίωσε επίσης ότι «παραμένουν σε συζήτηση και με τους θεσμούς και σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι την τελική τους κατάθεση».

Σκιαμαχίες με τη ΝΔ

Στο μεταξύ, για «ψεύδη και θατσερισμό χωρίς αναστολές», κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου τον Κυρ. Μητσοτάκη, με αφορμή συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με ένα "σημαντικό ποσοστό των εργασιακών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα". Δηλαδή, συμφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των μισθών, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων. Συμφωνεί, δηλαδή, με την κατάργηση όσων αποτελούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», ισχυρίστηκε το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας «γαργάρα» ότι ακριβώς σε αυτά συνίσταται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που υπερασπίζεται, την ώρα που και αυτό τα υλοποιεί στο εσωτερικό της χώρας, τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ