Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Τώρα και κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μίλησε για «συμβολή στην ασφάλεια» της περιοχής. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Μάης 2015: Κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ακόμα μια ένδειξη όξυνσης των αντιθέσεων
Μάης 2015: Κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ακόμα μια ένδειξη όξυνσης των αντιθέσεων
ΜΑΝΙΛΑ.--

Οτι Ασία - Ειρηνικός βρίσκονται στο επίκεντρο σύνθετων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών επιβεβαιώνουν οι χτεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει κοινές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Οι ενέργειες της Κίνας προκαλούν ανησυχία και περιφερειακές εντάσεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι οι κοινές περιπολίες των δύο συμμάχων «συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ανησυχία στην περιοχή για τη συμπεριφορά της Κίνας, που την οδηγεί σε απομόνωση. Αλλά αιτία της κινεζικής συμπεριφοράς δεν είναι η Αμερική».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Βολτέρ Γκάζμιν, ανακοινώθηκε ακόμα ότι, μετά την ολοκλήρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης «Μπαλικατάν», που ολοκληρώνεται σήμερα, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν στην περιοχή ένα μέρος των δυνάμεων που συμμετείχαν στα γυμνάσια. Συγκεκριμένα, περίπου 300 άνδρες (ανάμεσά τους και κομάντος της Πολεμικής Αεροπορίας) θα παραμείνουν έως το τέλος του μήνα. Οσον αφορά τις κοινές περιπολίες, σημειώθηκε ότι στόχος των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης του φιλιππινέζικου στρατού.

Αλλωστε, θυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Μάρτη, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία προβλέπεται ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν πλέον αυξημένη δυνατότητα «περιστροφικής παρουσίας» σε πέντε φιλιππινέζικες στρατιωτικές βάσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Ενισχυμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement), που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Απρίλη του 2014.

Επίσης θυμίζουμε ότι, φέτος, στις ασκήσεις «Μπαλικατάν» πήρε μέρος για τρίτη φορά και η Αυστραλία, ενώ η Ιαπωνία συμμετείχε για πρώτη φορά ως παρατηρητής.

Οι περιπολίες των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (που τώρα ενισχύονται σε σύνθεση) έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας, που κάνει λόγο για «απειλές» σε βάρος της «κυριαρχίας» της, δεδομένου ότι η ίδια θεωρεί μέρος της επικράτειάς της το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης αυτής. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, οι αντεγκλήσεις έχουν αυξηθεί, με αμερικανικά ΜΜΕ να προβάλλουν συστηματικά τη συγκέντρωση σύγχρονων κινεζικών συστημάτων σε διαφιλονικούμενες νησίδες και τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για «στρατιωτικοποίηση» της περιοχής.

  • Οι Κάρτερ και Γκάζμιν συνέδεσαν την αντάρτικη οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ» (που δρα σε νότιες περιοχές των Φιλιππίνων) με το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»), υποστηρίζοντας ότι αυτή επιδιώκει να συνδεθεί με αυτό. Ανέφεραν ωστόσο ότι, ακόμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για δράση του ίδιου του «ΙΚ» στις Φιλιππίνες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ