Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΗΠΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Με αναφορές σε... «απαιτούμενες ηρωικές προσπάθειες από τους Ελληνες», προαναγγέλλουν το παραπέρα τσάκισμα του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους προωθούμενους συμβιβασμούς, με μόνιμα χαμένο το λαό, αποτυπώνει και η χτεσινή παρέμβαση της Κρ. Λαγκάρντ
Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους προωθούμενους συμβιβασμούς, με μόνιμα χαμένο το λαό, αποτυπώνει και η χτεσινή παρέμβαση της Κρ. Λαγκάρντ
Με τις διεμβολές και από την πλευρά των ΗΠΑ, αναμένεται να συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, με φόντο τις αντιθέσεις και τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που έρχονται στην επιφάνεια τόσο εντός Ευρωζώνης όσο και ευρύτερα.

Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Τσακαλώτο, και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

«Υπάρχει ακόμα δρόμος να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιου, μετά από συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν.

Θα ματώσει ο λαός για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις».

Αυτό υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ότι στα τελικά νομοθετήματα θα συμπεριληφθούν και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Ελληνες», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο στόχος είναι εφικτός, απαντώντας ουσιαστικά σε χτεσινές δηλώσεις για το θέμα από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ (βλ. παρακάτω).

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής και νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης, αλλά και των επόμενων «αξιολογήσεων» που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ανέφερε ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», προσδιορίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα πάρουμε κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα εδώ (σ.σ. στην Ουάσιγκτον). Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Γιούρογκρουπ».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Ντάισελμπλουμ, «η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη»...

ΔΝΤ: «Αγωνίες» για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εμφανίζεται να «αγωνιά» για τη «βιωσιμότητα» του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε βραχυπρόθεσμη, αλλά κυρίως σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, «η Ελλάδα πρέπει να κλείσει άμεσα τη συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η «καθυστέρηση».

Παράλληλα, μετέφερε την επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ ως προς την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα βραχυπρόθεσμα, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο στόχος, όπως είπε, θεωρείται από το Ταμείο «μη ρεαλιστικός (...) απλά δεν πρόκειται να συμβεί».

«Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», τόνισε, σχετικά με τον υπό συζήτηση ρόλο που θα αναλάβει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τη γερμανική κυβέρνηση, το ΔΝΤ αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής στο ελληνικό κρατικό χρέος. Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, η «λύση» αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων (επιμήκυνση) όσο και στο ύψος των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, απαιτούνται «ρεαλιστικές προσεγγίσεις», με άξονα τις μεταρρυθμίσεις και την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με την ίδια, «η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία», ενώ ανέφερε πως γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη και για το είδος των μέτρων.

Ακόμη, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο «γάμος» της Βρετανίας με την ΕΕ δεν θα διαλυθεί. Η σημασία της διατήρησης της ενότητας της Ευρώπης είναι κάτι που έχει υποτιμηθεί, σημείωσε, λέγοντας ότι η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένη αβεβαιότητα.

Ανησυχίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη από τον ΣΕΒ

Ενστάσεις γύρω από την προτεινόμενη αύξηση της φορολογίας, τόσο στα διανεμόμενα μερίσματα επί των επιχειρηματικών κερδών, όσο και στο ΦΠΑ, προβάλλει για μια ακόμη φορά η πλευρά του ΣΕΒ.

Οπως επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, «ενώ οι δαπάνες του Δημοσίου παραμένουν στο απυρόβλητο, η κυβέρνηση επιβαρύνει για πολλοστή φορά με υψηλότερους φόρους τους συνεπείς φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που διανέμουν ακόμα μέρισμα». Είναι φανερό ότι οι βιομήχανοι «δείχνουν» προς την πλευρά της ακόμα μεγαλύτερης περικοπής όσων κρατικών δαπανών έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Σε προηγούμενη παρέμβαση σχετικά με τη φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων, ο ΣΕΒ τόνιζε: «Οι ξένοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας μέσω συμπράξεων με Ελληνες, εύλογα επιθυμούν και οι Ελληνες συνέταιροι να συνεισφέρουν κεφάλαιο. Πώς, όμως, μπορούν να επενδύσουν με ίσους όρους, όταν ένας επιπλέον φόρος(σ.σ. στα μερίσματα)επιβαρύνει, στην πράξη, μόνο τον Ελληνα μέτοχο, ειδικά όταν το εγχώριο κεφάλαιο όλων των μεγεθών έχει ήδη πληγεί πολλαπλά;»...

Ταυτόχρονα, οι εγχώριοι βιομήχανοι βλέπουν το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης κατρακύλας του ΑΕΠ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το αποτέλεσμα, βεβαίως, θα είναι καταστροφικό, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα και τα κίνητρα για εργασία (σ.σ. προσλήψεις από την εργοδοσία) και παραγωγικότητα θα καταρρεύσουν, οδηγώντας την οικονομία εκ νέου σε ύφεση και υποσκάπτοντας την επίτευξη των στόχων του μνημονίου».

Την ίδια ώρα, βάζουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και επισημαίνουν: «Η επαναφορά στην κανονικότητα προϋποθέτει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ρύθμιση των προβληματικών δανείων, με ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου και του πλαισίου πλειστηριασμών και μεταβίβασης των απαιτήσεων των τραπεζών σε εταιρείες εξειδικευμένες σε ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και αναχρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων».

Ανταγωνισμοί γύρω από την «τραπεζική ένωση»

Την ίδια ώρα, τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στο νέο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRF), ώστε να έχει επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα τραπεζική κρίση, ζητούν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς».

«Μία πιστωτική γραμμή από τον ESM στο SRF είναι η απλούστερη και συνεπέστερη επιλογή», αναφέρει το γαλλοϊταλικό έγγραφο.

Πρόκειται για τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης του ταμείου διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αντίθετη στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης με κρατικά κεφάλαια είναι η Γερμανία, σε αντίθεση δηλαδή με την παραπάνω πρόταση Γαλλίας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα ρύθμιση, η χρηματοδότηση του ταμείου διασώσεων θα γίνεται τμηματικά σε βάθος χρόνου (μέχρι το 2024) με κεφάλαια που θα εισφέρουν οι τραπεζικοί όμιλοι. Και βέβαια, το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέοι κλυδωνισμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια στήριξης, παραμένει ανοιχτό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προοδεύουν» τα παζάρια, πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα(2017-01-27 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια και «αβεβαιότητες», με «λύσεις» από τα κιτάπια του κεφαλαίου(2016-12-20 00:00:00.0)
«Μπουκέτο» μνημονίων προσφορά στο κεφάλαιο(2016-04-10 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «εφαλτήριο» το τρίτο μνημόνιο(2016-01-24 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τη «ρύθμιση» στο κρατικό χρέος(2016-01-23 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση ανεξάρτητα από γραμμές χρηματοδότησης(2014-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ