Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Για τη συμβολή της Τσαριτσάνης στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ

Εκδήλωση ενταγμένη στις δραστηριότητες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/4

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης
Με τη συμμετοχή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, συγγενών και απογόνων, καθώς και πολλών κατοίκων, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 10/4, στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για την προσφορά της Τσαριτσάνης στην ηρωική Εθνική Αντίσταση και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, μπροστά και στα 100χρονα του ΚΚΕ, η ΚΟ Τσαριτσάνης του Κόμματος και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, και χαιρέτισαν ο Νίκος Βακράτσας, Γραμματέας της ΚΟΒ Τσαριτσάνης, και ο Θανάσης Βίτκος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακολούθησαν απαγγελία ποιήματος από τον μαθητή Κωνσταντίνο Μαντζώκα και τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τα στρατεύματα κατοχής.

Στο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού και σπάνιων ντοκουμέντων της περιόδου, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε:

«Τιμάμε τη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών και αγωνιστριών της Τσαριτσάνης, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν και δολοφονήθηκαν. Τους δεκάδες βασανισμένους, τραυματισμένους, φυλακισμένους και εξόριστους, όσους πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, όλους όσοι πολέμησαν από κάθε μετερίζι τους ξένους κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες, και μαζί μ' αυτούς τις οικογένειές τους που υπέφεραν τα πάνδεινα, τους συγγενείς και απογόνους τους.

Επιδιώκουμε, ως Κόμμα, με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση, να συμβάλουμε στην ανάδειξη της πλούσιας Ιστορίας και προσφοράς του επαναστατικού λαϊκού κινήματος πανελλαδικά και εδώ στην Τσαριτσάνη ειδικότερα, με απώτερο σκοπό να βγάλουμε σωστά, ταξικά συμπεράσματα, αντιπαλεύοντας παράλληλα την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων που καλλιεργείται από φορείς και παράγοντες που εχθρεύονται το λαϊκό κίνημα, αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Χρονικό αγώνων και θυσίας για την υπόθεση του Κόμματος και του λαού

Από την έκθεση που λειτούργησε στο χώρο της εκδήλωσης
Από την έκθεση που λειτούργησε στο χώρο της εκδήλωσης
Σε ό,τι αφορά τα ιστορικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την Τσαριτσάνη, ανέφερε:

  • Το συλλαλητήριο και την πορεία πείνας προς την Ελασσόνα, το Μάη του 1917, που οργάνωσαν πρωτοπόροι Τσαριτσανιώτες, ενώ ήταν σε εξέλιξη θανατηφόρα επιδημία γρίπης και η πείνα θέριζε το φτωχό πληθυσμό. Εκατοντάδες λαού φτάνουν στο κέντρο της Ελασσόνας, όπου δέχονται επίθεση απ' τη Χωροφυλακή, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες. Είναι η περίοδος που η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συγκλονίζει τον κόσμο, ενώ τον επόμενο χρόνο ιδρύεται το ΣΕΚΕ - μετέπειτα ΚΚΕ - το οποίο πλέον δίνει πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.
  • Τη δημιουργία των πρώτων πυρήνων του ΚΚΕ στην Τσαριτσάνη στα μέσα της δεκαετίας του '20 από παλιούς στρατευμένους της Μικράς Ασίας και φτωχούς αγρότες που εργάζονται εποχιακά ως καπνεργάτες στα αστικά κέντρα και έρχονται εκεί σε επαφή με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, τις σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές ιδέες. Ρόλο στην επίδραση της συνείδησης παίζει και η λειτουργία του Γυμνασίου, απ' το οποίο περνούν μετέπειτα σημαντικά στελέχη του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος.
  • Τη νέα πορεία πείνας προς την Ελασσόνα το 1932, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Η πορεία δέχεται την κρατική καταστολή έφιππου ουλαμού της Χωροφυλακής, καθώς και πεζών χωροφυλάκων, με πυροβολισμούς προς το πλήθος.
  • Την εκλογή «κόκκινου» Κοινοτικού Συμβουλίου στις δημοτικές εκλογές του 1934, με πρόεδρο τον Χρήστο Τσομπανάκο. Πριν από τον πόλεμο ιδρύεται και δρα το Σωματείο Οικοδόμων και Εργατών, η λεγόμενη τότε «Πανεργατική». Το Κοινοτικό Συμβούλιο καθαιρέθηκε με την κήρυξη της μεταξικής δικτατορίας, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που συνελήφθησαν και στάλθηκαν εξορία σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.
  • Τον πόλεμο της Αλβανίας, όπου 18 Τσαριτσανιώτες σκοτώθηκαν στα βουνά και τρεις γύρισαν ανάπηροι.
  • Το στήσιμο των Οργανώσεων του ΚΚΕ στα τέλη του Μάη του 1941 από τους δραπέτες κομμουνιστές απ' τη Φολέγανδρο, Γιώργο Κουτσομάρκο και Κώστα Χαλκιά. Το Δεκέμβρη του 1941 συγκροτείται Γραφείο Περιοχής Θεσσαλίας και σε μικρό χρονικό διάστημα συστήνεται Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ στην επαρχία Ελασσόνας.
  • Η ίδρυση της τοπικής οργάνωσης ΕΑΜ στην Τσαριτσάνη, με πρώτο γραμματέα τον κομμουνιστή Απόστολο Βίτκο, τον οποίο οι Ιταλοί σκοτώνουν σε ενέδρα στο δρόμο προς τον Αϊ - Θανάση στις 2 Απρίλη του 1942.
  • Το ξεκίνημα της πρώτης ένοπλης ανταρτοομάδας στην περιοχή του Ολύμπου με αρχηγό τον Νίκο Ξυνό, μετά από απόφαση του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Την πρώτη αυτή ομάδα αποτελούν οι: Νίκος Ξυνός, Λευτέρης Παπαστεργίου, Δημήτριος Πάπας, Αντώνης Καραμήτσιος, Φώντας Παπανικολάου, Νίκος Μπάλαλας - Μπαντέκος, Κώστας Κηπουρός, Θωμάς Καψάλης και Βασίλης Οικονόμου απ' το Δομένικο.
  • Το κάψιμο από τους Ιταλούς οκτώ σπιτιών αγωνιστών τον Οκτώβρη 1942.
  • Τη μεγάλη σφαγή στις 12 Μάρτη του 1943, όταν οι φασίστες σκότωσαν 45 Τσαριτσανιώτες - ανάμεσά τους οι δυο παπάδες και οι ανάπηροι του Αλβανικού πολέμου Νικόλαος Βίτκος και Ευάγγελος Λιόντας - κι έκαψαν 360 σπίτια από τα 700 περίπου που είχε η Τσαριτσάνη.
  • Την επιδρομή, στις 20 Αυγούστου του 1944, από τον κατοχικό στρατό με 50 αυτοκίνητα και δύο μικρά τανκς. Οι ναζί καίνε 400 σπίτια και δολοφονούν 6 πατριώτες. Τότε καίγεται και το ιστορικό Γυμνάσιο, διασώζεται όμως η λεγόμενη βιβλιοθήκη του Οικονόμου, με χειρόγραφα και βιβλία μεγάλης αξίας, χάρη στην προνοητικότητα του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ του χωριού, που με πρωτοβουλία του κρύβει τα βιβλία στο οστεοφυλάκιο της εκκλησίας της Παναγίας.
  • Την επιδρομή, το καλοκαίρι του 1945, Σούρληδων απ' τη Λάρισα, με επικεφαλής τον ίδιο τον Σούρλα και δύναμη 150 περίπου έφιππων ανδρών.
  • Τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟΝ, το Μάρτη του 1946, με τη συμμετοχή 500 ατόμων, όπου επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα της νεολαίας του χωριού, όλων των παλιών αγωνιστών και των κατοίκων του για το δεύτερο αντάρτικο.
  • Τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Τσαριτσάνης του ΚΚΕ στη «Σμίξη», τον Ιούλη του 1946, στην οποία παίρνουν μέρος 400 κομματικά μέλη και αποφασίζεται να ετοιμαστούν οι Ομάδες Δημοκρατικών Ενόπλων Καταδιωκομένων (ΟΔΕΚ), οι πρώτοι πυρήνες του μετέπειτα Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Λαμπρούλης στη δράση και τον ηρωικό θάνατο πολλών παλικαριών της Τσαριτσάνης στη διάρκεια του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, όπως των Φιλώτα Μανωλιά, Χρήστου Στάρτσιου, Θόδωρου Παπαστεργίου, Γιώργου Φλώρου, Βίκτορα Βίτκου, Θανάση Στάρτσιου, Θόδωρου Φαρμακιώτη, Αντώνη Γαλάνη, Αντώνη Καραμήτσιου, Θανάση Τόλιου, Θωμά Καψάλη, Κοσμά Σαμαρά, Θανάση Μανίκα, Νίκου Ξυνού, Νίκου Μπαλάλα («Μπαντέκος»), Ξενοφώντα Παπανικολάου, Νίκου Μάνη, Κώστα Ματούλα, Κώστα Πέτσα, Γιάννη Λιόντα, Γιώργου Φτίκα, Κώστα Χαλκιά, Λευτέρη Παπαστεργίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-03-22 00:00:00.0)
Τίμησαν την ορκωμοσία των πρώτων ανταρτών του ΕΛΑΣ στον Ολυμπο(2017-09-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους νεοναζί(2013-04-06 00:00:00.0)
Βιωματικά βιβλία(2008-11-28 00:00:00.0)
Αλλαγές στον «Καποδίστρια»(2006-02-21 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2005-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ