Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Γιγαντώνονται το πλέγμα καταστολής και το φακέλωμα ενάντια στους λαούς

Το φακέλωμα όλων των επιβατών των πτήσεων από και προς χώρες της ΕΕ ενέκρινε χτες το Ευρωκοινοβούλιο

Εμπλουτίζεται διαρκώς το κατασταλτικό οπλοστάσιο της ΕΕ ενάντια στους λαούς: Χτες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ακόμα σύστημα «ελέγχου», δηλαδή φακελώματος όλων των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων, τόσο για πτήσεις εντός ΕΕ, όσο και για πτήσεις από και προς χώρες εκτός ΕΕ (γνωστό και ως PNR - Passenger Name Record), κατά τα πρότυπα του PNR μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ για τις διατλαντικές πτήσεις, που τροφοδοτεί μεταξύ άλλων και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με τα προσωπικά δεδομένα όσων επιβατών ταξιδεύουν σ' αυτές από κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η οδηγία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν στις εθνικές αρχές τα στοιχεία των επιβατών για όλες τις πτήσεις και εγκρίθηκε με 461 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές, με την επίκληση των βολικών προσχημάτων περί «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Στην πραγματικότητα, οι μηχανισμοί που συγκροτούνται είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι να ενεργοποιηθούν σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος που παλεύει κατά του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και της ΕΕ.

«Εγκρίναμε σήμερα ένα νέο, σημαντικό εργαλείο (...) Με τη συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση των στοιχείων PNR οι μυστικές μας υπηρεσίες θα μπορούν να ανιχνεύουν ύποπτες συμπεριφορές που πρέπει να παρακολουθούνται στενά», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, T. Kirkhope.

Ο Α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, με κοινή τους δήλωση χαιρέτισαν τη θετική ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου ως «ισχυρή έκφραση της δέσμευσης της Ευρώπης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη συνεργασία και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών».

Επιβεβαιώνοντας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ιμπεριαλιστών, πρόσθεσαν πως «οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου πέρυσι και στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη πρέπει να κλιμακώσει την κοινή της απάντηση στην τρομοκρατία και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμησή της. Η οδηγία της ΕΕ για τα δεδομένα PNR θα συμβάλει σημαντικά στην κοινή μας δράση».

Την ίδια ώρα, οι ισχυρισμοί τους περί ενίσχυσης της ασφάλειας και ισχυρών διασφαλίσεων, που δήθεν παρέχονται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική. Αλλωστε, η παραδοχή τους ότι η χρήση των δεδομένων PNR μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για τον εντοπισμό ατόμων «τα οποία ενδέχεται να έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες και να συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», είναι αποκαλυπτική, αφού ως «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» μπορεί απ' τη λυκοσυμμαχία να εκληφθεί, σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε μορφή πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος θεωρηθεί ως «απειλή» για την «ασφάλεια» της «ομαλής λειτουργίας» του εκμεταλλευτικού συστήματος...

Η οδηγία της ΕΕ για τα δεδομένα PNR θα πρέπει, μετά την έγκρισή της απ' το Ευρωκοινοβούλιο, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ και να εφαρμοσθεί από τα κράτη - μέλη.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην ομιλία του σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» γιγαντώνεται ενάντια στους λαούς και την πάλη τους το τεράστιο δίκτυο καταστολής, στο οποίο προστίθεται και η νέα μορφή φακελώματος, το PNR (Καταστάσεις με τα Ονόματα Επιβατών Πτήσεων).

Αναλυτικότερα, η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με το βολικό πρόσχημα "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας" και των λεγόμενων "κενών ασφαλείας", μεταξύ άλλων, ενισχύετε την Ευρωαστυνομία, την Εurojust, τα "έξυπνα σύνορα", το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται όλα τα προσωπικά δεδομένα, και αυτά που αφορούν πολιτική, κοινωνική δράση και πεποιθήσεις.

Τα περί "προστασίας δεδομένων" είναι ανέξοδα ευχολόγια. Το δε PNR, η νέα μορφή φακελώματος των επιβατών σε πτήσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, προστίθεται στο τεράστιο δίκτυο καταστολής που το γιγαντώνετε. Με τα μέτρα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης σκόπιμα "τσουβαλιάζετε" την εργατική - λαϊκή πάλη ή τους πρόσφυγες με τη δράση αντιδραστικών μηχανισμών, δημιουργήματα των ίδιων των ανταγωνισμών σας. Ο ISIS, η "Αλ Κάιντα", οι Ταλιμπάν συγκροτήθηκαν με το μανδύα της θρησκείας και χρηματοδοτήθηκαν απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους σας.

Στόχος σας είναι η θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων από τον πραγματικό της αντίπαλο, τους λαούς και την πάλη τους ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, δολοφονικά χτυπήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ