Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τη «ρύθμιση» στο κρατικό χρέος

Εντατικοί ρυθμοί σημειώνονται στα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, στο πλάι του οποίου προστίθεται και η «ειδική ομάδα εργασίας» του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι επικεφαλής των «θεσμών» θα μεταβούν στην Αθήνα «σύντομα», όταν θα έχουν παραλάβει «αρκετές πληροφορίες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, αναφερόμενη βασικά στο ζήτημα της εμπροσθοβαρούς κατακρεούργησης των συντάξεων, που με τη σειρά του σχετίζεται με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με εφαρμογή από τη φετινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση» και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για το κρατικό χρέος και βέβαια «χωρίς την ονομαστική διαγραφή του».

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι μια επιλογή για το κρατικό χρέος θα είναι να δοθεί μια «αμοιβαία υπόσχεση». Από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και από την άλλη οι «εταίροι» της Ευρωζώνης να υποσχεθούν ότι θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα ετήσιας εξυπηρέτησης σε μελλοντικό χρόνο. Μάλιστα, προσδιόρισε το χρόνο αυτό σε 10 ή 15 χρόνια, γιατί, όπως είπε, τότε καταγράφεται το «πρώτο υψηλό επίπεδο» αποπληρωμής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, καθώς ο συμφωνημένος στόχος για τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα από το 2017 και για όλα τα επόμενα χρόνια φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Περνώντας στο «ψητό», ο Γ. Ντάισελμπλουμ έριξε στο τραπέζι την «εναλλακτική επιλογή». Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υπολογίσει άμεσα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις για την «ελάφρυνση» των αποπληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο και από την πλευρά του κρατικού χρέους, τροχιοδρομείται η «λύση» της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων...

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τόνισε: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Αποκαλυπτήρια...

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» προχώρησε χτες σε «αιφνιδιαστική» αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους κατά μία βαθμίδα και μάλιστα τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η αναβάθμιση απηχεί την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τους όρους του οικονομικού προγράμματος που συμφώνησε με τους «θεσμούς». Συγκεκριμένα, έως τα τέλη Μάρτη ο «S&P» αναμένει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, ο οποίος «θα μειώσει το μη βιώσιμο υψηλό έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επικείμενη συμφωνία για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα οδηγήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», αυξάνοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω ελάφρυνση του επίσημου χρέους της Ελλάδας.

Είναι φανερό ότι ο οίκος των αξιολογητών γνωρίζει από «πρώτο χέρι» την τάση στα αντιλαϊκά παζάρια...

«Αυγαταίνουν» οι εποπτικοί θεσμοί

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστίθεται στο κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα έχει ρόλο «δημοκρατικού ελέγχου» και θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών, «Financial Assistance working Group» (FAWG). Η ομάδα εργασίας θα έχει τακτικές συνεδριάσεις με το κουαρτέτο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι «η Επιτροπή θα συζητήσει το ζήτημα με τις αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και θα στείλει τον κατάλληλο συνομιλητή, ανάλογα με το αίτημα».

«Αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη

«Ο μεγάλος φόβος είναι ότι οι Κινέζοι θα υποτιμήσουν το νόμισμά τους περισσότερο επιθετικά», τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι. Ο «φόβος», βέβαια, αφορά στην εισαγωγή φτηνότερων - ανταγωνιστικών εμπορευμάτων από την Κίνα στο ζωτικό, για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, χώρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα επόμενα τρίμηνα είναι ιδιαίτερα πιθανή η εμφάνιση αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Κίνα εμφανίζονται να υποστηρίζουν την Κριστίν Λαγκάρντ στη δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» του ΔΝΤ. Βέβαια, τον αποφασιστικό λόγο θα έχουν οι ΗΠΑ, που αποτελούν το μεγαλομέτοχο του ΔΝΤ και φαίνεται να καλοβλέπουν στην ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» έθεσε μεγάλο τμήμα του παγκόσμιας αγοράς του ενεργειακού κλάδου υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, μετά τη βύθιση που εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ