Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία

Οι διαδηλωτές προχωρούν νικητές...

Associated Press

Οι διαδηλωτές προχωρούν νικητές...
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ.-

Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της Συνόδου, πέρα από τις αποφάσεις και τις διαβουλεύσεις για τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που «σχεδιάζουν» οι 15 ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, ήταν το «αντάρτικο της πόλης»...

Φλεγόμενα οδοφράγματα, συγκρούσεις μέχρι και σε σημείο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «μάχες» μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ήταν το σκηνικό, επί δύο ημέρες, του κατά το παρελθόν περιγραφόμενου ως ήσυχου και ήρεμου «λιμανιού», του δυτικότερου σημείου της Σουηδίας.

Οι συγκρούσεις της Πέμπτης επαναλήφτηκαν και χτες το μεσημέρι, όταν οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν προκληθεί με σκαιό τρόπο από την αστυνομία, όχι μόνο δεν έδειξαν σημεία υποχώρησης, αλλά αναδιπλώθηκαν και πιο μαζικά επιχείρησαν να διαδηλώσουν αυτή τη φορά κατά της πολιτικής της ΕΕ. Εξάλλου, το πρωτοφανές κύμα αστυνομικής βίας, στη μεγαλύτερη επιχείρηση μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν κυρίαρχο στα χτεσινά πρωτοσέλιδα όλων των σουηδικών εφημερίδων, αλλά και το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των μέχρι πρότινος «μακάριων» Σκανδιναβών, οι οποίοι άναυδοι παρακολουθούν την αστυνομία σε ένα κρεσέντο μανίας, βίας και σκληρότητας!

«Ανταρτοπόλεμος»

Ενδεικτικό είναι ότι το Γκέτεμποργκ μετατράπηκε τη νύχτα της Πέμπτης σε πολεμικό πεδίο, καθώς η αστυνομία από νωρίς είχε «αποκλείσει» ένα σχολείο στο οποίο είχαν καταλύσει διαδηλωτές από άλλες σουηδικές πόλεις, αλλά και ξένες χώρες, «σφραγίζοντάς» το μαζί με τους εκατοντάδες διαδηλωτές μέσα, όταν αυτοί προσπάθησαν να βγουν και να συνενωθούν με τους υπολοίπους διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης.

Βάσανα που 'χει το επάγγελμα...

Associated Press

Βάσανα που 'χει το επάγγελμα...
Οταν η διαδήλωση ολοκληρώθηκε, ακόμη περίπου 1.000 διαδηλωτές κατέφθασαν στο σχολείο που τελούσε υπό αστυνομική πολιορκία και καίγοντας μία αμερικανική σημαία προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αναποδογυρίζοντας τα μεταλλικά κοντέινερ που λειτουργούσαν ως φράκτης. Τότε οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και ακολούθησε πραγματική μάχη. Αποτέλεσμα είναι 207 συλλήψεις, 5 τραυματίες αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής με σοβαρά κατάγματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Γκέτεμποργκ, Γιαν Στρανενγκοέρντ.

Επεισόδια επίσης προκλήθηκαν και στους δρόμους του Γκέτεμποργκ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης πάνω από 10.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Αποτέλεσμα αυτής «σύρραξης» περίπου 30 συλλήψεις και έξι τραυματίες, τέσσερις διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί, όπως δήλωσε ο Λενάρντ Ρομέρμπο, εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου διευκρίνισε αφ' ενός ότι έχει σημάνει γενικό προσκλητήριο στους αστυνομικούς, αλλά χωρίς να αποκαλύψει πόσοι αστυνομικοί καταφθάνουν από άλλες σουηδικές πόλεις για να συνδράμουν στο έργο των ήδη 1.500 που είχαν παραταχθεί εξ αρχής. Επίσης, ο Ρομέρμπο πρόσθεσε ότι έχουν κατακλύσει το Γκέτεμποργκ πάνω από 30.000 διαδηλωτές από όλη τη Σουηδία, αλλά και από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Φονικά ένστικτα

Ακόμη πιο έκρυθμο το σκηνικό χτες, όπου η κεντρική λεωφόρος του Γκέτεμποργκ μετατράπηκε σε γραμμή Μαζινό με τις σφοδρές συγκρούσεις της σουηδικής αστυνομίας με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της παγκοσμιοποίησης και επιχείρησαν να προσεγγίσουν το χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος δεν επιτεύχτηκε, αφού οι διαδηλωτές απωθήθηκαν και η σύνοδος συνέχισε απρόσκοπτα τις εργασίες της. Ομως το κέντρο για δυο τουλάχιστον ώρες λίγο πριν το μεσημέρι έγινε θέατρο σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Μέσα στο γενικό χαμό ο αστυνομικός σκύλος μπερδεύει τους φίλους με τους εχθρούς και... να το αποτέλεσμα

Associated Press

Μέσα στο γενικό χαμό ο αστυνομικός σκύλος μπερδεύει τους φίλους με τους εχθρούς και... να το αποτέλεσμα
Η αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, χρησιμοποίησε πολλά από τα μέσα που είχε στη διάθεσή της, ενώ όπως την κατηγορεί ο τοπικός Τύπος επιστράτευσε και... σκληρότητα. Ειδικότερα, η αστυνομία εκτός από την απώθηση των διαδηλωτών που έκαναν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες, χρησιμοποίησε εκπαιδευμένους σκύλους χωρίς φίμωτρο και το τμήμα της έφιππης ομάδας της.

Οταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν το χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, η αστυνομία με γρήγορες κινήσεις διέσπασε τους διαδηλωτές σε τρεις ομάδες πρώτα με τη βοήθεια των σκύλων και εν συνεχεία με την παρεμβολή μιας διμοιρίας των ειδικών δυνάμεων καταστολής ανάμεσα στους σκύλους και στο τέλος του όγκου της συγκέντρωσης. Στη φάση αυτή της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα χημικά μέσα, αλλά οι σκύλοι πρέπει να έδρασαν κάτι παραπάνω από αποτελεσματικά, καθώς τη δράση τους συνόδευαν φωνές διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές που εγκλωβίστηκαν για λίγο έσπασαν τον κλοιό και κατευθύνθηκαν προς την κεντρική λεωφόρο του Γκέτεμποργκ αιφνιδιάζοντας όπως φάνηκε την αστυνομία. Μια ομάδα διαδηλωτών διασχίζοντας κατά μήκος την κεντρική λεωφόρο έσπαγαν όποια βιτρίνα έβρισκαν μπροστά τους, αφού είχαν αφαιρέσει προηγουμένως πέτρινους κύβους διαστάσεων περίπου δέκα επί δέκα εκατοστών, οι οποίοι είναι εμφυτευμένοι στα πεζοδρόμια της πόλης. Μέχρι το μεσημέρι, ακόμη 100 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα.

Οι δύο «κόσμοι» αντιμέτωποι...
Οι δύο «κόσμοι» αντιμέτωποι...
Οπως τονίζουν όλοι πολύ χαρακτηριστικά, είναι η αστυνομική βία και η πρωτόγνωρη άσκηση τρομοκρατίας που εξώθησε τους διαδηλωτές. Τρομοκρατία, όπως οι συλλήψεις πριν καν την έναρξη της Συνόδου και οι απελάσεις - Νορβηγοί σύμφωνα με τους διοργανωτές - ο εξονυχιστικός έλεγχος προς όλους τους πολίτες, πολλούς από τους οποίους δε δίσταζε να κατεβάσει από τα λεωφορεία και να τους υποβάλει στη διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων τους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ