Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κρύβεται πίσω από δικαστικές διαδικασίες ο υπουργός

Την επίσπευση των διαδικασιών ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Πίσω από τις σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες κρύφτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφεύγοντας να απαντήσει ουσιαστικά για το τι θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της κατοχής.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ο Μ. Σταθόπουλος είπε ότι όσο εκκρεμούν οι σχετικές δίκες η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση, παρά το ότι σε κάποια αποστροφή του λόγου του αναγνώρισε ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό.

Παρά το ότι όσοι προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δικαιώθηκαν από την ολομέλεια του δικαστηρίου, το θέμα δεν τέλειωσε, είπε ο υπουργός αφού άνοιξε ζήτημα εάν χρειάζεται και η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης. Επίσης το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία είναι εκκρεμές εάν υπάρχει διεθνές έθιμο που να καταργεί την ετεροδικία. Οσο εκκρεμούν αυτά τα θέματα δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση, ισχυρίστηκε ο Μ. Σταθόπουλος και είπε ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει ήδη τεθεί και στους Γερμανούς και για πρώτη φορά από τη μεριά τους υπήρξε κατανόηση. Το θέμα, συνέχισε, χρειάζεται συναινετική λύση κάτι που απαιτεί χρόνο και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτείται από το δικαίωμα της καταβολής των αποζημιώσεων τόσο στους ιδιώτες όσο και στο κράτος.

Η Λ. Κανέλλη ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πότε τέθηκε το θέμα στους Γερμανούς αφού στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γερμανό καγκελάριο δεν ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκε το θέμα. Εκτός των άλλων, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, υπάρχει και θέμα με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Α. Ματθία ο οποίος μειοψήφησε στην απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου που δικαίωσε όσους προσέφυγαν, προεδρεύει στο πρώτο τμήμα που εξέφρασε διαφορετική άποψη και θα προεδρεύσει και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε τελικά το θέμα. Ο πρόεδρος πρέπει να εξαιρεθεί από την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, τόνισε η Λ. Κανέλλη, γιατί δημιουργείται η υποψία για πολιτικό χειρισμό δικαστικών υποθέσεων από μέρους του. Είναι θέμα πολιτικής ηθικής η εξαίρεσή του, κατέληξε και απαντώντας στα όσα περί συναινετικής λύσης ανέφερε ο υπουργός είπε ότι υπάρχει και συναίνεση που εξασφαλίζεται «διά της επιτάσεως» όπως με την περίπτωση Λοϊζίδου από την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ