Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Συνομιλίες υπό πίεση «διαμορφώνουν» τη ΝΑΤΟική επέμβαση...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η τελική μορφή της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην ΠΓΔΜ φαίνεται πως εξαρτάται από την έκβαση που θα έχουν οι κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας που συνεχίστηκαν χτες σε μυστική τοποθεσία. Η χτεσινή δήλωση του αξιωματούχου της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, στο Γκέτεμποργκ ήταν άλλωστε αποκαλυπτική αναφορικά με τη μορφή ΝΑΤΟικής δράσης και σ' αυτή τη βαλκανική χώρα: «Νομίζω πως η απάντηση θα είναι πιθανότατα ναι, αλλά μόνον όσον αφορά στη συλλογή όπλων από τον αφοπλισμό των ανταρτών». Πάντως, ακόμη και σ' αυτό το ασαφές πλαίσιο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ εξέτασαν χτες στις Βρυξέλλες, σε πρώτη φάση, την πρόταση Τραϊκόφσκι για στρατιωτική συνδρομή της Βορειοατλαντικής συμμαχίας - ως επί το πλείστον αλλά όχι μόνον...- στη διαδικασία αφοπλισμού των Αλβανών αυτονομιστών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού».

Το ίδιο 24ωρο, και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις για «οριστική και καθαρή συμφωνία που θα επιλύει όλα, ακόμη και ευαίσθητα θέματα», (χτεσινή δήλωση του Προέδρου Τραϊκόφσκι) όλα φαίνεται πως «θα πρέπει» να έχουν - σχετικώς... - ξεκαθαρίσει έως τις 25 Ιούνη οπότε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα κληθούν να συμμετάσχουν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο...

Ισως, γι' αυτό και οι Αλβανοί αυτονομιστές ανήγγειλαν πως παρατείνουν την - εύθραυστη, ούτως ή άλλως... - εκεχειρία μέχρι τις 27 Ιούνη.

Συνομιλίες υπό ασφυκτική πίεση

«Για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διάλογο παρατείνουμε την εκεχειρία μέχρι τις 27 Ιούνη» ανακοίνωσε χτες ο «πολιτικός» εκπρόσωπος των Αλβανών αυτονομιστών Αλί Αχμέτι. Ο ίδιος είχε νωρίτερα προσθέσει μιλώντας στην αλβανόφωνη εφημερίδα «ΦΑΚΤΙ»: «Δε θέλουμε να δούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και είμαστε πεπεισμένοι πως μαζί, κάνοντας βέβαια και τα σοφά βήματα, θα καταφέρουμε να λύσουμε την κρίση»(!).

Ωστόσο, αυτή η δήλωση ελάχιστα μείωσε τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο τραπέζι των συνομιλιών που διαδραματίζονταν τουλάχιστον έως χτες το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών και σε μυστική τοποθεσία είτε των Σκοπίων (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες) είτε στην Οχρίδα (σύμφωνα με άλλη εκδοχή)...

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλέστηκε το «Ρόιτερ», οι αρχηγοί των λεγόμενων σλαβομακεδονικών κομμάτων είχαν καταθέσει κοινή πλατφόρμα προτάσεων αναφορικά με τη διαδικασία των επικείμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τη διαδικασία αφοπλισμού των Αλβανών αυτονομιστών υπό τη «χείρα στρατιωτικής βοηθείας» του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, οι αρχηγοί των αλβανικών κομμάτων, Τζαφέρι και Ιμέρι, ζήτησαν χτες το απόγευμα διακοπή των συνομιλιών προκειμένου να συσκεφθούν (κατά πληροφορίες όχι μόνον μεταξύ τους αλλά παρουσία και του αρχηγού των αλβανών αυτονομιστών, Αλί Αχμέτι)...

Πάντως, τίποτε δεν ήταν έως νωρίς χτες βράδυ σαφές καθώς εκκρεμεί η έκδοση ενός «διαφωτιστικού»-κατά τα φαινόμενα...-τελικού ανακοινωθέντος.

Διπλωματικές πηγές πάντως επισήμαναν τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στα Σκόπια λέγοντας πως είναι «υποχρεωμένοι» να επεξεργαστούν «καυτές λεπτομέρειες» του σχεδίου που παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι, που προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή κινήτρων στους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους υπό τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ, την εφαρμογή μίας βιώσιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και την επιτάχυνση της διαδικασίας για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να είναι παραγωγικές. Είναι όλοι τους κάτω από τρομερή πίεση» δήλωνε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ σημειώνοντας πως «οι Βρυξέλλες έχουν ήδη διατυπώσει συγκαλυμμένες "απειλές" για ψύχρανση των σχέσεών τους με τα Σκόπια σε περίπτωση που τα κυβερνώντα κόμματα αποτύχουν να προβούν γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις προς ανακούφιση των αλβανών της ΠΓΔΜ».

Εκτός του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι, στο τραπέζι των συνομιλιών είχαν καθίσει οι αρχηγοί των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων: ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι του VMRO-DPMNE, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας», ο Αρμπέν Τζαφέρι του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» και ο Ιμέρ Ιμέρι του «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας». Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Λιούμπομιρ Φέρτσκοφσκι, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Βλάντο Πόποφσκι, και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.

Συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ

Εκτακτη συνεδρίαση αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου της ΠΓΔΜ για συνδρομή του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή συμφωνίας παύσης πυρός και αφοπλισμού των Αλβανών αυτονομιστών πραγματοποίησαν χτες στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Στην πρώτη αυτή «ανεπίσημη» συνεδρίαση, οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, εξέτασαν κατ' αρχήν την αποστολή περιορισμένης στρατιωτικής δύναμης, υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί μια συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ζητώντας και τη γνωμοδότηση των στρατιωτικών για το επιχειρησιακό σκέλος και της νομικής υπηρεσίας για τη νομική βάση της επιχείρησης. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί και μεθαύριο (Δευτέρα) όπου αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ