Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Φιλοδοξούν να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις

Προετοιμάζουν ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή, 13 Ιούλη

Συνεδρίαση την Παρασκευή 13 Ιούλη θα πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει «συμπληρωματικά μέτρα συντονισμού, ώστε να προλαμβάνονται και εξουδετερώνονται βιαιοπραγίες που διαπράττονται με την ευκαιρία εκδηλώσεων και συνεδριάσεων μεγάλης σημασίας»...

Αυτή, ήταν η απάντηση που «εισέπραξε», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σε ερώτηση που κατέθεσε με θέμα: «Βαρβαρότητες στο Γκέτεμποργκ». Γίνεται, λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους εξουδετέρωσης, των λαϊκών αντιδράσεων! Μάλιστα, στο κείμενο της απάντησής τους, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Γκέτεμποργκ, επικαλούνται άρθρα και παραγράφους της συνθήκης του Σένγκεν, και αναφέρουν ότι αν «απαιτείται άμεση δράση για λόγους δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας, ένα κράτος μέλος δύναται να επαναφέρει προσωρινά ελέγχους στα σύνορά του»!!

Ο Στρ. Κόρακας, κάνοντας καταγραφή των γεγονότων στο Γκέτεμποργκ, υπογραμμίζει στην ερώτησή του: «Οι δεκάδες τραυματίες, οι τρεις βαριά τραυματισμένοι, οι εκατοντάδες συλλήψεις και η βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας (ακόμη και με σφαίρες) ήταν ο απολογισμός της συνόδου Κορυφής του Γκέτεμποργκ. Χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν, οδοφράγματα στήθηκαν, η πόλη κόπηκε στα δυο για να κρατηθεί ο εχθρός λαός μακριά από το χώρο όπου οι δεκαπέντε ηγέτες της ΕΕ θα έπαιρναν αποφάσεις όπως πάντα, ερήμην των λαών. Ο Σουηδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "ομάδα εγκληματιών". Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών προετοιμάζουν επείγουσα διάσκεψη για να δώσουν "οργανωμένη και σκληρή απάντηση σε αυτή τη νέα μορφή εξτρεμισμού, της ασύνορης εγκληματικότητας". Επιδοκιμάζει το Συμβούλιο μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση όσων διαφωνούν και διαδηλώνουν τη διαφωνία τους με την ΕΕ; Τα γεγονότα του Γκέτεμποργκ αποτελούν μέρος του "κοινωνικού διαλόγου" που το Συμβούλιο δηλώνει ότι προωθεί με όλα τα μέσα; Εγκρίνει τους χαρακτηρισμούς "εγκληματίες" και "ασύνορη εγκληματικότητα", και αν ναι, πρόκειται να λάβει τα μέτρα που έχει ψηφίσει για το "οργανωμένο έγκλημα"; Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις της Γένοβας στις 20 - 22 Ιούλη; Σκοπεύει να επισπεύσει τη δημιουργία του ευρωστρατού και άλλων σωμάτων καταστολής, ώστε να αξιοποιηθούν κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του χρόνου στο Βέλγιο;».

Θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα...

Η απάντηση του Συμβουλίου, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική και ουσιαστικά προαναγγέλλει τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στον «εχθρό λαό»:

«Το συμβούλιο ενημερώνει τον αξιότιμο κύριο βουλευτή ότι κατ' εφαρμογήν του άρθρου 2, παράγραφος 2, της σύμβασης εφαρμογής του Σένγκεν, "εάν απαιτείται άμεση δράση για λόγους δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας", ένα κράτος μέλος δύναται να επαναφέρει προσωρινά ελέγχους στα σύνορά του και "ενημερώνει το ταχύτερο δυνατό" τα άλλα κράτη - μέλη.

Κατά συνέπεια η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η οποία θεσμοθετείται με τη Συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΣΕΚ), καθώς και η άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου τα οποία διασφαλίζει η Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕΣΔΑ) είναι δυνατόν να περιοριστούν λόγω της άσκησης από τα κράτη -μέλη, της ευθύνης τους υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες (βλέπε το άρθρο 64, παράγραφος 1 της ΣΕΚ, καθώς και το άρθρο 10, παράγραφος 2 και το άρθρο 11, παράγραφος 2 της ΕΣΔΑ).

Υπό τις συνθήκες αυτές και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, η σουηδική κυβέρνηση γνωστοποίησε στο Συμβούλιο την απόφασή της να επαναφέρει προσωρινά, δηλαδή από τις 5 μ.μ. της 16ης Ιούνη 2001 έως τις 12 το μεσημέρι της 17ης Ιούνη 2001, τους ελέγχους επί προσώπων στα σύνορα μεταξύ Δανίας και του λιμένα του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, για λόγους δημόσιας τάξης. Το Συμβούλιο έλαβε γνώση αυτής της γνωστοποίησης.

Το Συμβούλιο δε βρήκε λόγους να αμφισβητήσει την απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ως προς το θέμα αυτό, στον αξιότιμο βουλευτή ότι εν πάση περιπτώσει η ευθύνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ απόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των αρχών του καθενός κράτους - μέλους. Το Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να τοποθετηθεί για ένα ζήτημα το οποίο δεν εμπίπτει στον τομέα αρμοδιοτήτων που του αναγνωρίζουν οι συνθήκες.

Ωστόσο, στη συνέχεια των βιαιοπραγιών που σημειώθηκαν στο Γκέτεμποργκ και προκειμένου να προετοιμαστεί το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η σουηδική προεδρία πρότεινε να εξεταστούν συμπληρωματικά μέτρα συντονισμού τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να προλαμβάνονται και εξουδετερώνονται βιαιοπραγίες που διαπράττονται με την ευκαιρία εκδηλώσεων και συνεδριάσεων μεγάλης σημασίας. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει στις 13 Ιούλη μια πρώτη συνεδρίαση σχετικά με τα ζητήματα αυτά, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές που συνδέονται με τη δημόσια ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ