Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

Οι συνέπειες από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία αυξάνουν τα προβλήματα επιβίωσης

Να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους αποφάσισαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας, που πλήττονται από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ. Εδώ και 15 μέρες, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των μηλοπαραγωγών της περιοχής έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά ακόμα δεν πήραν απάντηση...

Στην Αγιά παράγεται σχεδόν το 40% της συνολικής παραγωγής μήλων της χώρας. Από αυτά, το 50% είναι πράσινα μήλα, που αντιστοιχούν στο 80% περίπου της συνολικής παραγωγής πράσινων μήλων της Ελλάδας. Το 80% αυτής της τοπικής παραγωγής εξαγόταν στη Ρωσία.

Το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία ήταν καταστροφικό για τη διάθεση του πράσινου μήλου, καθώς μεγάλες ποσότητες παραμένουν στα ψυγεία, ενώ οι τιμές που πήραν οι παραγωγοί είναι χαμηλότερες έως και 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στις 29 Γενάρη, με την υπογραφή και της νέας πλέον συγκυβέρνησης, αποφασίστηκε η παράταση του εμπάργκο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, που σημαίνει ότι ανάλογα προβλήματα θα έχουν οι μηλοπαραγωγοί και για τη νέα σοδειά.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Μεταξοχωρίου, Ανάβρας, Γερακαρίου, Ποταμιάς και Σκήτης, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Αγιάς, Μεταξοχωρίου, Ανάβρας, Αετολόφου, Σκήτης και Δήμητρας, η Ομάδα Παραγωγών «Κίσαβος», ο Δήμος Αγιάς, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Επαγγελματική Ενωση Αγιάς συνυπέγραψαν υπόμνημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αυτό απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το πρόγραμμα «de minimis», όπως έγινε με τους παραγωγούς ροδάκινων, είτε από άλλους πόρους. Ταυτόχρονα, καλούν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαχωρίσει τη θέση της από το εμπάργκο στη Ρωσία, ώστε τα ελληνικά προϊόντα στο σύνολό τους να εξάγονται απρόσκοπτα στη ρωσική αγορά. Με το θέμα ασχολήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Με ομόφωνο ψήφισμα, συμπαραστέκεται τους αγρότες και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέτρος Σίμος(15/3/2015)
Σήμερα διαδηλώνουν οι φρουτοπαραγωγοί στην Αγιά(5/3/2015)
Κινητοποίηση μηλοπαραγωγών της Αγιάς την Τρίτη(28/9/2013)
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα!(8/8/2009)
Ανικανοποίητα τα αιτήματα(20/1/2001)
Μεγάλες ζημιές από την ανεμοθύελλα(17/9/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org