Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝΔΡΩΔΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Στους δρόμους για αναπλήρωση εισοδήματος, αλλαγή του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις

Με τρακτέρ διαδηλώνουν στις 13 Δεκέμβρη

Από τη σύσκεψη στην Αγιά
Από τη σύσκεψη στην Αγιά
Διεκδικώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή από ασθένειες και άλλες φυσικές καταστροφές, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, και την επαναφορά των συνδεδεμένων ενισχύσεων που κόπηκαν πέρυσι, οι παραγωγοί μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών προχωρούν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 13 Δεκέμβρη με τρακτέρ και άλλες μορφές.

Παράλληλα θα συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στη Λάρισα, όπου και θα αποφασιστούν οι συντονισμένες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων ανά τη χώρα.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από εκπρόσωπους Αγροτικών Συλλόγων και μεμονωμένων παραγωγών οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε προχθές στην Αγιά Λάρισας, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Αγιάς.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Ποταμιάς, Σκήτης, Μεταξοχωρίου, Μελιβοίας, Γερακαρίου, Δήμητρας, Νερομύλων, Καστρίου, Καρίτσας, Αμπελακίων, Συκουρίου, Οσσας, Νέσσωνος, Σαρανταπόρου, Ολύμπου, Ζαγοράς, Δράκειας, Ανατολικής Εορδαίας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας.

Οι αγρότες της Αγιάς θα πραγματοποιήσουν επιπλέον παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα την Τρίτη 28 Νοέμβρη.

Με παρακαταθήκη τις περσινές κινητοποιήσεις δυναμώνουμε τον αγώνα

Μιλώντας εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Σε όλες τις καλλιέργειες έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Δεν είναι μόνο το ακριβό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τα φάρμακα, οι ψεκασμοί που αναγκαστήκαμε να κάνουμε για να σώσουμε την παραγωγή μας. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των προϊόντων υπάρχει μείωση της παραγωγής, λόγω των ασθενειών που εμφανίστηκαν, όπως η φαιά σήψη στο κάστανο, το φουζικλάδιο στα μήλα, η ακαρπία στα αμύγδαλα κ.ά. εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων. Δεν μπορεί να μεταφέρεται η ευθύνη για τις ζημιές στους παραγωγούς. Εμείς διεκδικούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν ξανά, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να καλύψουν τα βιοποριστικά τους έξοδα και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Διεκδικούμε ακόμα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός αυτός, που ψηφίστηκε το 2011, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα, κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ταυτόχρονα διεκδικούμε την επαναφορά της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα προϊόντα όπου κόπηκε πέρυσι και μας είχαν υποσχεθεί ότι θα επανεξεταστεί το θέμα. Αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγοί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η επιβίωσή τους. Σε μαρασμό όμως θα οδηγηθούν και τα χωριά μας, που στηρίζονται στους αγρότες. Αυτοί που κυβερνάνε δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας κλέβουν τον ιδρώτα, τον μόχθο μας, αυτοί μπουκώνουν με δισ. τους επιχειρηματίες.

Εχουμε εμπειρία από τις περσινές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα εδώ στην Αγιά. Με τις κινητοποιήσεις αυτές καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποια μέτρα στήριξης, ενώ είναι βέβαιο ότι αν είχαν βγει μαζί μας στον δρόμο τότε και άλλοι παραγωγοί, κάτι θα κέρδιζαν κι αυτοί. Με παρακαταθήκη τις περσινές κινητοποιήσεις, πιστεύοντας στη δύναμη που έχουν οι αγώνες μας, τα τρακτέρ, μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε να παραμείνουμε στη γη μας, ότι θέλουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Ζητάμε τη στήριξη του εισοδήματός μας, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, θέλουμε ο ιδρώτας μας και ο κόπος μας να πληρώνονται. Προχωράμε ενωμένοι, αποφασισμένοι, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν, με ανυποχώρητο αγώνα έως τη δικαίωσή μας. Τρακτέρ σε όλες τις πλατείες στις 13 Δεκέμβρη. Αυτήν τη φορά ο τόπος όλος να πλημμυρίσει με τρακτέρ».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, περιγράφοντας το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, επειδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, τόνισε ότι «δεν περιμένουμε σωτήρες, είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για να μείνουμε στον τόπο μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων». Ταυτόχρονα κατήγγειλε την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές αποζημιώσεις και σε κάποιες όχι: «Εμείς διεκδικούμε για όλους τους αγρότες να αποζημιώνονται στο 100% των ζημιών. Δεν θα επιτρέψουμε να μας διαιρέσουν για να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας».

Αλλά και ο Τάσος Κωστούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν μαζικές κινητοποιήσεις με αιτήματα όπως μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ