Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε επιφυλακή για το Ασφαλιστικό

Πολλή συζήτηση γίνεται από την πρώτη ώρα που ανέλαβε η νέα συγκυβέρνηση για τα Ταμεία, τις συντάξεις και συνολικά το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά και ότι η κυβέρνηση εγγυάται και με το παραπάνω τη χρηματοδότηση των Ταμείων και των συντάξεων. Βέβαια, κουβέντα δεν λέει για τις απανωτές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων που έγιναν τα περασμένα χρόνια και, φυσικά, δεν υπόσχεται να τις αποκαταστήσει, πέρα από τα ψίχουλα της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ. Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές στην κυβέρνηση, που απέξω απέξω λένε πως το πρόβλημα με τα Ταμεία είναι μεγάλο και ότι χρειάζεται «εκ βάθρων» ανασυγκρότηση του συστήματος για να επιβιώσει, με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Δεν ξέρουμε αν στην κυβέρνηση έχουν μοιράσει ρόλους για να καλλιεργούν από τη μια επανάπαυση και από την άλλη να στρώνουν το δρόμο για νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Αυτό που ξέρουμε και που ξεπερνάει κάθε εξαγγελία και πρόθεση, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τις ανατροπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες μάλιστα συνδέονται άμεσα με τα δημοσιονομικά. Αυτές οι κατευθύνσεις δεσμεύουν και τη νέα συγκυβέρνηση, ανεξάρτητα από το εύρος των μέτρων που θα πάρει και τους ρυθμούς με τους οποίους θα τα προωθήσει. Επιφυλακή, λοιπόν, και εγρήγορση χρειάζεται από το κίνημα και όχι εφησυχασμός...

Το παιχνίδι με τις λέξεις

Επέκταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει με τις λέξεις, όσο κι αν οι αντεγκλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους γίνονται στη βάση τής όσο το δυνατόν αυστηρότερης καταγραφής στις διατυπώσεις της συμφωνίας. Για του λόγου το αληθές, θυμίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση, που ψηφίστηκε στις 12 Φλεβάρη 2012 στη Βουλή και η οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να παραταθεί, προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο και την κατανομή των εσόδων αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης, του Μνημονίου και της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης» (σελίδα 59, παράγραφος 8 της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου). Αυτό αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» όχι τώρα, αλλά λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, τον Ιούνη του 2012. Εδώ βρίσκεται η ουσία του αιτήματος που παζαρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της τρόικας και όχι βέβαια στο παιχνίδι των εντυπώσεων από τη μια και την άλλη μεριά.

«Ωρολογιακές βόμβες» για τους λαούς

Σε προχτεσινό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι «η Ιταλία και όχι η Ελλάδα είναι η πραγματική ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης». Επισημαίνοντας ότι «από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ, πριν από δεκαέξι χρόνια, η ιταλική οικονομία σημείωσε άνοδο μόλις 4%, με επίδοση χειρότερη από εκείνην της Ελλάδας». Και εξηγεί ότι η ανησυχία που προκαλεί η ιταλική οικονομία συνδέεται με τις αλυσιδωτές συνέπειες που γεννούν τα μεγέθη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η ίδια η ιταλική κυβέρνηση είναι μία από αυτές που εμφανίστηκαν πιο θετικές στα παζάρια για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που, με αφορμή τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να διευρυνθούν στην Ευρωζώνη. Αν συνδυάσει κανείς την ανοιχτή στήριξη της Ουάσιγκτον σε («επεκτατικά») μέτρα όπως η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ και «ανησυχίες» όπως αυτές της «Ουάσιγκτον Ποστ» για την Ιταλία, φαίνεται ότι ενισχύονται διαρκώς οι, ανοιχτές ή παρασκηνιακές, κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και μερίδων των μονοπωλίων για την «έξοδο» από την κρίση.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αυξάνονται οι «ωρολογιακές βόμβες» για τους λαούς, καθώς όσο μεγαλύτερη νιώθουν την απειλή για τη θέση τους οι κεφαλαιοκράτες, τόσο αγριότερη ξεσπά η επίθεσή τους εναντίον των εργαζομένων.

Του ποντικού το γλάκι...

Υπάρχει μια κρητική παροιμία που λέει: «Του ποντικού το γλάκι, (σ.σ. τρέξιμο), είναι ίσαμε τ' άχερα». Και αναφέρεται σ' αυτούς που λένε μεγάλα λόγια, παρουσιάζοντας μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι αυτά τα λόγια και σχέδια ήταν κούφια, αφού ήθελαν να συγκαλύψουν πως στην πραγματικότητα τίποτα απ' αυτά δεν ήθελαν να κάνουν, ξέροντας πως δεν μπορούσαν. Τη θυμηθήκαμε αυτήν την παροιμία με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προπαγάνδιζε «καμιά παράταση του προγράμματος», μέχρι που τη ζήτησε. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσει πως τόσες μέρες το δούλεμα από την κυβέρνηση πάει σύννεφο. Και πως και αυτή η κυβέρνηση, κινούμενη στο μονόδρομο της ΕΕ και του κεφαλαίου, όσους προπαγανδιστικούς ελιγμούς και αν κάνει, αποδεικνύει πως «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1473 Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1879 Στη Σύρο κατεβαίνουν σε απεργία αρτοποιοί, οινοπώλες, εργάτες ναυπηγείων με συμβολή και των σοσιαλιστών. Στις 19/2 ξεκινά η απεργία των εργατών των βυρσοδεψείων. Τα αιτήματα ήταν: 27% αύξηση στα μεροκάματα, πληρωμή σε νόμισμα με βάση τη βασιλική διατίμηση, κατάργηση της κουτουράδας (κατ' αποκοπή εργασία), εξασφάλιση εργασίας για όλους τους εργάτες, ελάττωση των ωρών εργασίας και κατάργηση της δίωρης απασχόλησης της Κυριακής, που ήταν αγγαρεία, δεν πληρωνόταν.

1916 Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική.

1922 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ), στην οποία επικρατούν οπορτουνιστικές - σοσιαλδημοκρατικές απόψεις. Η Συνδιάσκεψη υιοθετεί τη θέση περί «ανάγκης μακράς και νομίμου υπάρξεως» του Κόμματος, που σήμαινε παραίτηση από την επαναστατική πάλη και επαναστατική διαπαιδαγώγηση των μελών του.

1936 Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα).

1956 Στις βουλευτικές εκλογές επί συνόλου 3.366.152 έγκυρων ψηφοδελτίων, η Δημοκρατική Ενωση έλαβε 1.620.007 ψήφους (48,15%), ήρθε πρώτο κόμμα, αλλά κυβέρνηση σχημάτισε η ΕΡΕ, το δεύτερο κόμμα (47,38%), λόγω του εκλογικού συστήματος (του λεγόμενου «τριφασικού συστήματος»). Η ΕΔΑ, συμμετέχοντας στον εκλογικό συνασπισμό Δημοκρατική Ενωση, κατέλαβε 18 έδρες.

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή - Μεντερές στη Ζυρίχη.

1962 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Η Μέθοδος Παπανικολάου (το γνωστό «τεστ-Παπ») χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τράχήλου της μήτρας.

1974 Η χούντα πιάνει 35 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους οι Ν. Καλούδης, Α. Αμπατιέλος, Μ. Γιάννου, Ν. Κουτρούμπας, Κ. Κουκουβίτης, Δ. Γόντικας, Κ. Κάππος.

1986 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει το διαστημικό σταθμό MIR, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

1991 Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19 - 24/2/1991) σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος, ανατροπών στην ΕΣΣΔ, καθώς και έντονης εσωκομματικής διαπάλης μερίδας στελεχών που επιζητούσαν τη διάλυση του Κόμματος. Η πλειοψηφία των συνέδρων επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι στις γραμμές του Κόμματος αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με το δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, αφού η οπορτουνιστική ομάδα στελεχών του ΚΚΕ ωθούσε στη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα, ενώ ήδη δρομολογούνταν η εκλογή οργάνων του σε όλα τα επίπεδα. Η ΚΕ που βγήκε από το Συνέδριο εξέλεξε την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ