Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε επιφυλακή για το Ασφαλιστικό

Πολλή συζήτηση γίνεται από την πρώτη ώρα που ανέλαβε η νέα συγκυβέρνηση για τα Ταμεία, τις συντάξεις και συνολικά το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά και ότι η κυβέρνηση εγγυάται και με το παραπάνω τη χρηματοδότηση των Ταμείων και των συντάξεων. Βέβαια, κουβέντα δεν λέει για τις απανωτές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων που έγιναν τα περασμένα χρόνια και, φυσικά, δεν υπόσχεται να τις αποκαταστήσει, πέρα από τα ψίχουλα της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ. Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές στην κυβέρνηση, που απέξω απέξω λένε πως το πρόβλημα με τα Ταμεία είναι μεγάλο και ότι χρειάζεται «εκ βάθρων» ανασυγκρότηση του συστήματος για να επιβιώσει, με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Δεν ξέρουμε αν στην κυβέρνηση έχουν μοιράσει ρόλους για να καλλιεργούν από τη μια επανάπαυση και από την άλλη να στρώνουν το δρόμο για νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Αυτό που ξέρουμε και που ξεπερνάει κάθε εξαγγελία και πρόθεση, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τις ανατροπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες μάλιστα συνδέονται άμεσα με τα δημοσιονομικά. Αυτές οι κατευθύνσεις δεσμεύουν και τη νέα συγκυβέρνηση, ανεξάρτητα από το εύρος των μέτρων που θα πάρει και τους ρυθμούς με τους οποίους θα τα προωθήσει. Επιφυλακή, λοιπόν, και εγρήγορση χρειάζεται από το κίνημα και όχι εφησυχασμός...

Το παιχνίδι με τις λέξεις

Επέκταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει με τις λέξεις, όσο κι αν οι αντεγκλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους γίνονται στη βάση τής όσο το δυνατόν αυστηρότερης καταγραφής στις διατυπώσεις της συμφωνίας. Για του λόγου το αληθές, θυμίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση, που ψηφίστηκε στις 12 Φλεβάρη 2012 στη Βουλή και η οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να παραταθεί, προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο και την κατανομή των εσόδων αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης, του Μνημονίου και της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης» (σελίδα 59, παράγραφος 8 της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου). Αυτό αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» όχι τώρα, αλλά λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, τον Ιούνη του 2012. Εδώ βρίσκεται η ουσία του αιτήματος που παζαρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της τρόικας και όχι βέβαια στο παιχνίδι των εντυπώσεων από τη μια και την άλλη μεριά.

«Ωρολογιακές βόμβες» για τους λαούς

Σε προχτεσινό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι «η Ιταλία και όχι η Ελλάδα είναι η πραγματική ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης». Επισημαίνοντας ότι «από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ, πριν από δεκαέξι χρόνια, η ιταλική οικονομία σημείωσε άνοδο μόλις 4%, με επίδοση χειρότερη από εκείνην της Ελλάδας». Και εξηγεί ότι η ανησυχία που προκαλεί η ιταλική οικονομία συνδέεται με τις αλυσιδωτές συνέπειες που γεννούν τα μεγέθη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η ίδια η ιταλική κυβέρνηση είναι μία από αυτές που εμφανίστηκαν πιο θετικές στα παζάρια για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που, με αφορμή τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να διευρυνθούν στην Ευρωζώνη. Αν συνδυάσει κανείς την ανοιχτή στήριξη της Ουάσιγκτον σε («επεκτατικά») μέτρα όπως η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ και «ανησυχίες» όπως αυτές της «Ουάσιγκτον Ποστ» για την Ιταλία, φαίνεται ότι ενισχύονται διαρκώς οι, ανοιχτές ή παρασκηνιακές, κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και μερίδων των μονοπωλίων για την «έξοδο» από την κρίση.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αυξάνονται οι «ωρολογιακές βόμβες» για τους λαούς, καθώς όσο μεγαλύτερη νιώθουν την απειλή για τη θέση τους οι κεφαλαιοκράτες, τόσο αγριότερη ξεσπά η επίθεσή τους εναντίον των εργαζομένων.

Του ποντικού το γλάκι...

Υπάρχει μια κρητική παροιμία που λέει: «Του ποντικού το γλάκι, (σ.σ. τρέξιμο), είναι ίσαμε τ' άχερα». Και αναφέρεται σ' αυτούς που λένε μεγάλα λόγια, παρουσιάζοντας μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι αυτά τα λόγια και σχέδια ήταν κούφια, αφού ήθελαν να συγκαλύψουν πως στην πραγματικότητα τίποτα απ' αυτά δεν ήθελαν να κάνουν, ξέροντας πως δεν μπορούσαν. Τη θυμηθήκαμε αυτήν την παροιμία με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προπαγάνδιζε «καμιά παράταση του προγράμματος», μέχρι που τη ζήτησε. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσει πως τόσες μέρες το δούλεμα από την κυβέρνηση πάει σύννεφο. Και πως και αυτή η κυβέρνηση, κινούμενη στο μονόδρομο της ΕΕ και του κεφαλαίου, όσους προπαγανδιστικούς ελιγμούς και αν κάνει, αποδεικνύει πως «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org