Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΑΝΕΛ

Με 233 ψήφους από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ψήφισαν τον Ν. Αλιβιζάτο, που συγκέντρωσε 30 ψήφους. Το ΚΚΕ συνεπές στη στάση αρχών που κρατά απέναντι στο θεσμό του ΠτΔ, ανεξαρτήτως του προσώπου του υποψηφίου, ψήφισε «παρών».

Απ' τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης που είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Επίσης, απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σ. Αναστασιάδης για «οικογενειακούς λόγους» και Αλ. Κοντός που βρίσκεται στο εξωτερικό. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν ο Γ. Μιχελογιαννάκης, επικαλούμενος λόγους υγείας δίχως ωστόσο να στείλει επιστολή στήριξης του Π. Παυλόπουλου και η Αννα Γαϊτάνη που είχε εκφράσει τη διαφωνία της με υποψήφιο προερχόμενο απ' τη ΝΔ. Αρκετοί άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την επιλογή του Αλ. Τσίπρα (Λαπαβίτσας, Ρ. Μακρή κ.ά.), εντούτοις κανείς τους δε διαφοροποιήθηκε κατά την ψηφοφορία.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας είχε επισκεφτεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κ. Παπούλια για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση των Ευρωπαίων «εταίρων» και επέμεινε να συντηρεί το μύθευμα περί ανάτασης που υπάρχει στη χώρα, ελπίδας και πατριωτικής υπερηφάνειας του λαού, κι αυτά λίγες ώρες πριν καταθέσει το αίτημα για παράταση του μνημονιακού προγράμματος. Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμα «έχουμε καταφέρει μέσα από επαφές με ξένους ηγέτες να δημιουργήσουμε μια θετική στάση στα ελληνικά αιτήματα, δεν έχουμε ένα μέτωπο απέναντί μας, απομόνωσης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ