Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ικανοποίηση για τα εύσημα ΣΥΡΙΖΑ - αγωνία για το παζάρι

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ
Ικανοποίηση για την αναγνώριση από την τωρινή κυβέρνηση των επιτευγμάτων που πέτυχε η προηγούμενη στο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, και ανησυχία για το πώς θα καταλήξουν τα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους, επικρατούν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν χτες το πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος όπου μετείχαν ο πρόεδρος Αντ. Σαμαράς, ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Βρούτσης και Αδ. Γεωργιάδης.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου έγινε αποτίμηση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η διαδικασία «θετικά και γόνιμα» καθώς όπως είπε «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».

Παραπέρα, στη ΝΔ επιχαίρουν για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης, εστιάζοντας π.χ. σε όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup περί «δημοσιονομικής προσαρμογής» που το προηγούμενο διάστημα επετεύχθη στη χώρα. «Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά (σ.σ: αυτά που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση σχετικά με τα επιχειρήματά της στα παζάρια με τους πιστωτές) τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων», λένε κορυφαία κομματικά στελέχη.

Δεν αποκλείεται και ένας καλύτερος συμβιβασμός

Στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ή θα προχωρήσει σε πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε το προηγούμενο διάστημα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συμφωνήσει με τους εταίρους ή θα επιλέξει τη «ρήξη» και την «εθνική περιπέτεια», δηλαδή τη διακινδύνευση των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ με ευρώ.

Βέβαια, ποτέ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πετύχει έναν καλύτερο συμβιβασμό με τους πιστωτές, πατώντας και στις συζητήσεις που γίνονται γενικά στην ΕΕ, και ευρύτερα ακόμα, για στροφή σε ένα πιο επεκτατικό μείγμα πολιτικής προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Αν αυτό συμβεί, θα ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς και τι διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που είναι να συνεδριάσει με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την αναζήτηση των αιτιών της ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα θα συγκληθεί την επόμενη βδομάδα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Επιπλέον, δημοσιοποιούνται πληροφορίες ότι οΑντ. Σαμαράς σκέφτεται να προτείνει διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος όπου θα συζητηθεί και η ιδεολογική κατεύθυνσή του.

Αλλωστε, πολλά στελέχη τού απευθύνουν κατηγορίες ότι με τη ρητορεία και την τακτική του το κόμμα μπάταρε προεκλογικά στα δεξιά, χάνοντας επαφή με κεντρώα και κεντροδεξιά ακροατήρια που - όπως εκτιμούν - χρειάζονται για να διεκδικήσουν εκ νέου, με αξιώσεις, τη διαχείριση της αστικής εξουσίας. Εχουν καταγραφεί ήδη τοποθετήσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η ΝΔ πρέπει να είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπως και της Μαριέτας Γιαννάκου και του Νικ. Κακλαμάνη ότι η ΝΔ πρέπει να εκφράζει από τη «δημοκρατική δεξιά» μέχρι της παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ