Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δρομολόγιο σε Κίεβο και Παρίσι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» που, όπως λέει, ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Π. Κλίμκιν. Στη συνέχεια, θα έχει ενημέρωση από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας και ακολούθως συνάντηση με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλ. Προτσένκο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πατήσει σε όσο περισσότερες ιμπεριαλιστικές «βάρκες» μπορεί, κανοντας ανοίγματα και προς τη Μόσχα χωρίς βεβαίως να αμφισβητεί στο παραμικρό τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα, στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Εξ ου και η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της εστιάζει στην ανάληψη ρόλου «γεφυροποιού», διαμεσολαβητή και κομιστή μηνυμάτων από τον ευρωατλαντικό άξονα προς τη Ρωσία και το αντίστροφο, επιχειρώντας και έτσι τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στο Κίεβο θα ολοκληρωθεί με συνάντησή του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Ουκρανίας, καθώς ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια αναζητούν διεξόδους κερδοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειωτέον, στη συνέχεια, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου αύριο, Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Λ. Φαμπιούς. Αμέσως μετά, ο Ν. Κοτζιάς θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MedGroup).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ