Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ - ΤΑΜΕΙΑ
Με στόχο την είσπραξη των «μνημονιακών» χαρατσιών

Προκλητικές διευκολύνσεις και «κούρεμα» μέχρι 50% στα «φέσια» των μεγαλοοφειλετών!

Με το βλέμμα στραμμένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε νέα «βελτιωμένη» εκδοχή «διευκόλυνσης», ενώ το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση, στοχεύει στην είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Στο πλαίσιο της χτεσινής παρουσίασης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, έκανε λόγο για μια τελευταία ευκαιρία (!), ενώ παράλληλα κάλεσε τους οφειλέτες να ενταχτούν στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση (αυτή που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση) και στη συνέχεια, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να μπουν στις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις...

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της προχτεσινής ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προαναγγείλει την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» να ψηφιζόταν αύριο, Παρασκευή. Είναι φανερό πως η «κωλυσιεργία» σχετίζεται με «αιτιάσεις» από την πλευρά των «επίσημων θεσμών» (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), αντίστοιχα με αυτές που είχε συναντήσει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση διευκόλυνσης συνδυάζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς για την ώρα να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, το σύνολο των ετήσιων καταβολών για τα χρέη στην εφορία θα διαμορφώνεται μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Σε περίπτωση ταυτόχρονων οφειλών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το όριο ανεβαίνει μέχρι το 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγονται με τους ίδιους όρους τόσο τα χρέη προς την εφορία, όσο και αυτά προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:

-- Σε αυτήν εντάσσονται και οι μεγαλοοφειλέτες με «φέσια» πάνω και από 1 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το όριο της ισχύουσας ρύθμισης.

-- Ειδικά για τα χρέη προς την εφορία, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31/12/2013, μπορούν να «κουρευτούν» κατά 50%, με την προϋπόθεση της εφάπαξ αποπληρωμής.

Είναι φανερό ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι επιχειρήσεις με «φέσια» στην εφορία εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα όριο (τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τις προβλεπόμενες δόσεις, πόσο μάλλον εφάπαξ!).

Να σημειωθεί πως η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή (για χρέη μέχρι το τέλος του 2013) και μάλιστα χωρίς κανένα εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο! Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται μέχρι το τέλος Απρίλη. Στη ρύθμιση υπάγονται χρέη από φόρο εισοδήματος, Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), ενώ εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Επιπλέον, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των 500 ευρώ, μέχρι το τέλος Απρίλη, θα γλιτώνει άλλο τόσο και το εναπομείναν ποσό της οφειλής θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 100 δόσεις. Για παράδειγμα, για χρέος 50.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος, από το οποίο οι 30.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ είναι οι συσσωρευμένες μηνιαίες προσαυξήσεις, ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ 25.000 ευρώ, με την ταυτόχρονη διαγραφή του υπόλοιπου 50% (25.000 ευρώ). Εναλλακτικά, θα μπορεί να πληρώσει 10.000 ευρώ, οπότε στην περίπτωση αυτή η εφορία θα του διαγράψει άλλα 10.000 ευρώ και από το συνολικό χρέος των 50.000 ευρώ θα απομείνει πλέον για καταβολή το ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις...

-- Οι δόσεις της αποπληρωμής αυξάνονται σε 100 για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Ετσι, και όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (μέχρι σήμερα προβλέπονταν 72 δόσεις).

-- Υπάγονται χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2014 (αντί 1/10/2014 που προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση).

-- Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης διαμορφώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ.

-- «Βελτιώνονται» οι εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, οι οποίες διαμορφώνονται (όπως και με την ισχύουσα ρύθμιση) ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

-- Προϋπόθεση και στην περίπτωση της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι στα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία που θα αποδείξουν ότι είχαν μηδενικό εισόδημα μέσα στο 2014 θα υπάρξει αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων. Επιπλέον, προβλέπεται ότι στην περίπτωση των ΟΤΑ και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 150, υπό την προϋπόθεση ότι γι' αυτό θα υπάρξει σχετική απόφαση από τη διοίκηση του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ