Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους

Στις 2.30 μ.μ. η προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι μηλοπαραγωγοί από τη Λάρισα, την Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και τη Μαγνησία, κλιμακώνοντας τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Θα συναντηθούν από όλες τις περιοχές στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 2.30 μ.μ. και με πορεία θα πάνε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και οργανώθηκαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, όπου εκφράστηκε η αγανάκτηση για τα οξυμένα προβλήματα αλλά και η διάθεση για αγωνιστική απάντηση, καθώς οι μηλοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά όχι μόνο ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες» που θα λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά και ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα στον μακρόχρονο αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα από περιοχές όπως η Αγιά Λάρισας, όπου οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αντίστοιχες καθόδους στην Αθήνα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και στον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων παίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετέχουν νέοι σε ηλικία αγρότες, αλλά και αγρότες από χωριά όπου μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε δραστηριότητα.

Απ' αυτήν την άποψη, είναι ελπιδοφόρες οι διεργασίες για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, τη μαζικοποίηση και το ζωντάνεμά τους εκεί που ήταν ανενεργοί, ώστε να αποτελέσουν τον πραγματικό οργανωτή των αγώνων.

Παλεύουν για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Εδώ και μια δεκαετία περίπου, όπως και οι υπόλοιποι βιοπαλαιστές αγρότες, βλέπουν τα προβλήματα να μεγαλώνουν και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Απέναντι έχουν σταθερά τους εμποροβιομήχανους, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα και άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν ή αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος παραγωγής για τα μήλα είναι διαμορφωμένο περίπου στα 0,35 ευρώ/κιλό ενώ η τιμή πώλησης των μήλων στους μεγαλεμπόρους διαμορφώνεται κυρίως στα 0,15 ευρώ - 0,20 ευρώ/κιλό. Βέβαια, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι 5 με 10 φορές πάνω από την τιμή στην οποία τα παραδίδει ο παραγωγός, γεγονός που αναδεικνύει ότι την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από όλες τις κυβερνήσεις την πληρώνει συνολικά ο λαός, όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, πληρώνοντας ακριβά τα φρούτα, τα τρόφιμα, το γάλα κ.λπ.

Ταυτόχρονα οι μηλοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, η τιμή του αγροτικού ρεύματος πριν έναν χρόνο ήταν 0,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα και σήμερα την πληρώνουν 0,21 λεπτά, δηλαδή τριπλάσιο κόστος ρεύματος σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, με τους αγρότες να καταγγέλλουν ότι το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μίας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα το στρέμμα, με το κόστος του να ξεπερνά σήμερα τα 150 ευρώ το στρέμμα, όταν πριν δύο χρόνια το πλήρωναν περίπου 80 ευρώ.

Οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται και για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των ενισχύσεων στα μήλα χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε για πρώτη φορά σαν ψίχουλα και μικρό αντιστάθμισμα στην τεράστια απώλεια εισοδήματος από το ρωσικό εμπάργκο. Επιπλέον, πέρυσι τέτοια εποχή, μετά από κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα και άλλα προϊόντα, το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των παραγωγών θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ προβλήματα θα προκύψουν συνολικά στις επαρχίες όπου απασχολούνται χιλιάδες αγρότες.

Δίκαια αιτήματα για να συνεχίσουν να παράγουν

Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν:

-- Να ισχύσει έως το 2027 - όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση - η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και να επιτρέπουν προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org