Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις «στρατιωτικές δράσεις» της λυκοσυμμαχίας

Πολεμικές προετοιμασίες, τριπλασιασμό δυνάμεων και νέα στρατηγεία στην Ανατ. Ευρώπη αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ

Από την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της ελληνικής κυβέρνησης με τον γγ του ΝΑΤΟ

ΥΠΕΘΑ

Από την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας της ελληνικής κυβέρνησης με τον γγ του ΝΑΤΟ
Την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως θα συμμετέχει σε όλες τις «κοινές στρατιωτικές δράσεις» του ΝΑΤΟ, όπως του είπε χαρακτηριστικά, προχτές, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, εξέφρασε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος έκανε τις σχετικές δηλώσεις χτες στις Βρυξέλλες, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία εστίασε στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, στην κόντρα της με τη Ρωσία για την παραπέρα διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

«Αφοσιωμένος εταίρος και σύμμαχος»

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν από την προχτεσινή του συνάντηση με τον Π. Καμμένο κατάλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την «υπεράσπιση» των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε επί λέξει:

«Ο νέος Ελληνας υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πολύ έντονα, για μένα, ότι πρόκειται να συνεχίσει να είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του και την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα (...) Και θα ήθελα να υπογραμμίσω, επίσης, ότι ένα από τα πλεονεκτήματα, ένα από τα ισχυρά σημεία του ΝΑΤΟ είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία 28 δημοκρατιών. Το οποίο σημαίνει πως εκλέγουμε διαφορετικές κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, αλλά είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι στη Συμμαχία προστατεύοντας και υπερασπιζόμενοι ο ένας τον άλλον. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Αυτό υπογραμμίστηκε πολύ έντονα από τον νέο Ελληνα υπουργό Αμυνας».

Νέοι όρκοι πίστης χτες

Ο Π. Καμμένος έδωσε και χτες εκ μέρους της συγκυβέρνησης νέους «όρκους πίστης» στο ΝΑΤΟ, απαντώντας σε συνέντευξη της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας στη «Sueddeutsche Zeitung». Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ρισκάρει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία με την «προσέγγιση προς τη Ρωσία», προσθέτοντας πως «παρ' όλες τις διαφωνίες για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών».

Ζήτησε από την Ελλάδα να πάρει θέση και επισήμανε: «Μπορούμε στην καθημερινότητα να συζητάμε για το πώς θα διαμορφώσουμε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει αμφιβολία για το ότι συμφωνούμε στις βασικές αξίες», δείχνοντας και τα όρια της «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής και «στρατιωτικής διπλωματίας» που η νέα κυβέρνηση επαγγέλλεται ότι θέλει να ασκήσει «κλείνοντας το μάτι» και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (π.χ., Ρωσία), επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας ο Π. Καμμένος είπε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες, αλλά και εκβιαστικές».

Παράλληλα, κατηγόρησε ουσιαστικά τη Γερμανία ότι υπονομεύει τους ευρωενωσιακούς θεσμούς και αναρωτήθηκε «αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Εδειξε, τέλος, ότι δεν τίθεται θέμα τόσο θεαματικής προσέγγισης με τη Ρωσία (αυτό άλλωστε θα έθετε σε κίνδυνο τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης), λέγοντας - σε μια δήλωση ενδεικτική των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας - ότι η Ελλάδα «δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με τη Ρωσία»...

Τριπλασιασμός δυνάμεων...

Το ποιες «κοινές στρατιωτικές δράσεις» του ΝΑΤΟ θέλει να υποστηρίξει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «πιστός και αφοσιωμένος εταίρος», φάνηκε από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας (η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς ο Π. Καμμένος μετά την προχτεσινή του συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, επέστρεψε στην Ελλάδα για την ορκωμοσία της Βουλής).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, σε εφαρμογή του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan), της «μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», όπως το χαρακτήρισε, έχει ήδη ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία της λυκοσυμμαχίας σε στεριά, θάλασσα και αέρα στον ανατολικό τομέα του ΝΑΤΟ. «Ολοι οι σύμμαχοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, 28 στους 28», τονίζεται χαρακτηριστικά στην Κοινή Δήλωση των υπουργών Αμυνας που εκδόθηκε με το πέρας της Συνόδου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000 (απολαμβάνοντας πλέον καθεστώς ΝΑΤΟικής μεραρχίας), εκ των οποίων 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force», η σύστασή της αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το Σεπτέμβρη του 2014).

Οπως σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε αργότερα ότι και οι υπόλοιπες μονάδες της Δύναμης αυτής θα αναπτύσσονται το πολύ εντός μιας βδομάδας. Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι την «Αιχμή του Δόρατος» θα υποστηρίζουν άλλες δυο ταξιαρχίες «ως άμεση ενίσχυση σε περίπτωση μείζονος κρίσης».

...και πολεμικές προετοιμασίες

Στη Σύνοδο αποφασίστηκε επίσης η σύσταση έξι «μονάδων διοίκησης και ελέγχου» σε έξι ΝΑΤΟικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, όλες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

«Οι μονάδες αυτές θα διευκολύνουν την άμεση ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, θα υποστηρίξουν το σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας, θα βοηθήσουν στο συντονισμό πολυεθνικών ασκήσεων (...) Θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Θα σχεδιάζουν, θα οργανώνουν ασκήσεις και θα είναι το "κλειδί" για τη σύνδεση των εθνικών δυνάμεων με τις ενισχύσεις του ΝΑΤΟ», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΝΑΤΟικού βορειοανατολικού πολυεθνικού στρατηγείου στην πολωνική πόλη Szczecin (συντονίζει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία) και γνωστοποίησε ότι εξετάζουν τη σύσταση άλλου ενός τέτοιου στρατηγείου στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Οπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών η ρουμανική κυβέρνηση εξέφρασε ήδη την πρόθεσή της να το φιλοξενήσει.

Επιπλέον, στη διάρκεια της Συνόδου συνεδρίασε και η επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπου εξετάστηκε η «πρόοδός» της, ώστε με σειρά «μεταρρυθμίσεων» και «εκσυγχρονισμών» στις Ενοπλες Δυνάμεις της να ανταποκριθεί στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και να υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Μάλιστα, προωθούν την ίδρυση στην Τιφλίδα ενός κοινού Κέντρου Εκπαίδευσης, όπου όπως είπε ο Στόλντεμπεργκ θα ασκούνται μαζί στρατεύματα της Γεωργίας, του ΝΑΤΟ και άλλων κρατών - «εταίρων», που θα μεταφερθούν εκεί, στα νότια της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ