Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ

Ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Στον απόηχο της διαβεβαίωσης του Γ. Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε για υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας λίγο αργότερα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους κανόνες της, ακόμα κι εκείνους με τους οποίους ...διαφωνεί! Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της κοινοποιήθηκαν στους εταίρους και τώρα αναμένονται οι δικές τους στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε πλευράς έχει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που αυτή εκπροσωπεί.

Μιλώντας για δυνατότητα αλλαγής της λυκοσυμμαχίας συγκαλύπτει ότι αυτή σημαίνει αλλαγή μείγματος διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, έρχεται να αποκαταστήσει την αναγκαία ισορροπία στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν είναι απειλή αλλά ελπίδα για μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη», αλλά αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα.

Απευθυνόμενος στο κεφάλαιο καυχήθηκε ότι η κυβέρνησή του έχει «σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, πρόγραμμα και όραμα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου» κι ότι «σε μία μόλις βδομάδα κερδίσαμε συμμάχους που δεν κερδήθηκαν πέντε χρόνια τώρα». Δεν απέφυγε κομπασμούς ότι έφερε τις αξιώσεις του κεφαλαίου στα διαβούλια της ΕΕ και τις έκανε θέμα συζήτησης διεθνώς, «πράγμα που μαρτυρούν και οι συναντήσεις αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με ηγέτες των ισχυρότερων δυνάμεων όχι μόνο της Ευρώπης», όπως είπε, παραπέμποντας στην παρέμβαση Ομπάμα.

«Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις τεκμηριωμένα στους εταίρους μας, περιμένουμε προτάσεις κι απ' τους εταίρους, περιμένουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας, δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο», ισχυρίστηκε όταν μονότονα όλοι ανεξαιρέτως οι «εταίροι» επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους για ευλαβική τήρηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, των συμφωνιών της, αλλά και των δεσμεύσεων της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «...μας ζητούν να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, μας δεσμεύσουν οι κανόνες της ΕΕ, θα τους σεβαστούμε, αν και διαφωνούμε, και θα εργαστούμε να τους αλλάξουμε, τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης, τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αποτελούν ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ, θα σεβαστούμε λοιπόν τους κανόνες (...) Εμείς κινούμαστε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, ακόμα κι όταν διαφωνούμε, σεβόμαστε τους κανόνες».

  • Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προτείνει για πρόεδρο της Βουλής την Ζωή Κωνσταντοπούλου, Α΄ αντιπρόεδρο τον Α. Μητρόπουλο, Β΄ αντιπρόεδρο τον Γ. Μπαλάφα, Γ΄ αντιπρόεδρο την Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Κοσμήτορες Βουλής τους Ν. Αθανασίου και Γ. Πάντζα. Γραμματείς Βουλής τους Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζ. Ζάννα, Β. Τσίρκα. Επίσης, γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Χ. Μαντάς, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ν. Φίλης, Θ. Πετράκος, Ολγα Γεροβασίλη. Διευθυντής της ΚΟ ο Κ. Αθανασίου και συντονιστής ΕΕΚΕ ο Β. Χατζηλάμπρου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ