Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κοινό μας σπίτι...

Μέσα στον ορυμαγδό της προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την προβολή της ευρωπαϊκής περιοδείας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που γίνεται υποτίθεται για το «καλό του ελληνικού λαού», δεν πρέπει να υποτιμηθεί άλλη μια «προσφορά» (από τις πολλές) του ΣΥΡΙΖΑ στις υποθέσεις του κεφαλαίου.

Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι σημερινοί κυβερνώντες «κλίνουν σε όλες τις πτώσεις» ότι «πρέπει να διασωθεί το κοινό μας σπίτι η ΕΕ», ότι «μπορεί να βρεθεί μια λύση για το χρέος αμοιβαία επωφελής για όλους τους εταίρους». Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η ΕΕ είχε πολύ «καλές αρχές όπως η συνεργασία, η κατανόηση και αλληλεγγύη που σταδιακά χάθηκαν και ειδικά τα χρόνια της κρίσης, λόγω της επιμονής στη λιτότητα». Σίγα μην ήταν και φιλανθρωπική οργάνωση! Ο λόγος της δημιουργίας της Ενωσης Χάλυβα, στη συνέχεια της ΕΟΚ και της ΕΕ ήταν η συντονισμένη προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να ανταγωνιστούν άλλα μονοπώλια σε άλλες ηπείρους. Ποτέ δεν υπήρξε ισοτιμία, αλλά το κάθε αστικό κράτος συμμετείχε και συμμετέχει στη συμμαχία με βάση την οικονομική και στρατιωτική ισχύ του και πάντα κριτήριο ήταν και η ιδιαίτερη προώθηση των συμφερόντων της κάθε αστικής τάξης.

Ο λαός το πληρώνει

Η ΝΔ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τη θέση του για το χρέος επειδή η νέα πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για τη διαχείρισή του δεν προβλέπει «κούρεμα». Αυτό εξηγήθηκε από τον ίδιο ότι είναι θέμα διατύπωσης που να ικανοποιεί και τους δανειστές. Αλλά δεν άλλαξε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες εξαγγελίες έγιναν και στο παρελθόν. Το Γενάρη του 2014 ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ξεκαθαρίζει: «Μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Σε συνεντεύξεις τους μέσα στο 2014, οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός και άλλα στελέχη υπερασπίζονται τη γραμμή «5ετές μορατόριουμ στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων», αφού δεν φαίνεται άμεσα δυνατή πανευρωπαϊκή συμφωνία για «"κούρεμα" μέρους του χρέους έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο και να αποπληρωθεί». Στις 28/1/2015, ο Γ. Μηλιός μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό για το χρέος λέγοντας ότι «εμείς έχουμε προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του χρέους», και όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν αποσύρεται και η πρόταση για «κούρεμα» του χρέους απάντησε: «Το θέμα είναι να φτάσουμε σε ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα με το "κούρεμα"». Το πρόβλημα όμως για το λαό δεν είναι αν θα γίνει «κούρεμα» ή αν θα αντιμετωπιστεί το χρέος με τα ομόλογα που προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά ότι έτσι ή αλλιώς θα πληρώσει το χρέος που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι δεσμεύσεις τους...

Το σωστό να λέγεται. Η κυβέρνηση δεν κρύβει λόγια. Αντιγράφουμε από χτεσινές επίσημες δηλώσεις:

-- «Δεν είναι ότι θα πετάξουμε το παρόν πρόγραμμα, το 67% των μέτρων θα τα θέλαμε και εμείς» (δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με τον Σόιμπλε).

-- «Μας δεσμεύουν οι κανονισμοί της ΕΕ, θα τους εφαρμόσουμε» (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ).

Τα σχόλια περιττεύουν όταν ο υπουργός Οικονομικών λέει καθαρά ότι ήταν προεκλογικές μπαρούφες τα περί σκισίματος του μνημονίου και ευθέως δηλώνει ότι το 60% - 70% του μνημονίου είναι μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχόλια περιττεύουν και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα εφαρμόσει το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, από το οποίο προέρχεται το μνημόνιο.

Εκεί που χρειάζεται ίσως μια επισήμανση είναι όταν στην κατάληξη της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας καλεί «να βάλουμε όλοι πλάτη». Αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να συμβεί. Οι δεσμεύσεις τους δεν είναι και δεσμεύσεις του ελληνικού λαού, ούτε καν αυτών που ψήφισαν αυτήν την κυβέρνηση με την ελπίδα ότι πράγματι θέλει κάτι να αλλάξει προς όφελός τους.

Πιο «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία, πεθαίνεις

Φαίνεται ότι εκεί στην «αποκαλυπτική εφημερίδα» «Το ΠΟΝΤΙΚΙ» δεν κατάλαβαν ότι τελείωσε η προεκλογική περίοδος.

Σε χτεσινό ρεπορτάζ ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμα νομοσχέδια που μεταξύ άλλων αφορούν στην «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μαζί με αυτό αποκατάσταση των ΣΣΕ...». Αν ήμασταν πριν από τις εκλογές θα τους δικαιολογούσαμε και θα λέγαμε «τόσα ξέρουν, τόσα λένε», γιατί μόνο ο «Ριζοσπάστης» είχε εγκαίρως επισημάνει, τον Οκτώβρη του 2014, για τη σχετική πρόταση νόμου που είχε τότε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι μόνο δεν ορίζει ρητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο όλο το καθεστώς της ευελιξίας, το οποίο εξωθεί στη φτώχεια σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης» («Ριζοσπάστης», 12 Οκτώβρη 2014).

Ομως, σήμερα ξέρουν και από πρώτο χέρι. Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μέρες από τότε που ο υπουργός Εργασίας είπε στο ΣΚΑΪ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ με ένα νόμο αλλά η όποια αύξηση θα γίνει σταδιακά και αυτό επαφίεται στις διαπραγματεύσεις των εργοδοτών με τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, με την κυβέρνηση να διασφαλίζει εγγυήσεις στην εργοδοσία. Στην εκπομπή ήταν παρών ο διευθυντής - εκδότης του «ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ» Αντ. Δελατόλας, που ακούγοντας τα λόγια του υπουργού είπε: «Αυτό δεν ήταν σαφές και είναι είδηση κατά τη γνώμη μου».

Κι όμως, εξακολουθούν να γράφουν ότι τα 751 ευρώ θα επανέλθουν με νόμο. Πού αποσκοπούν άραγε; Στη διατήρηση της προεκλογικής ευφορίας;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1919 Στην πόλη της Βαϊμάρης συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%). Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα) με επικεφαλής το σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν. Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους, που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919 ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

1922 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα (σήμερα Το Βήμα), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Ιδρυτής της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1932 Γεννήθηκε ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος. Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956, για να ξεκινήσει η τελική φάση της κουβανικής επανάστασης.

1964 Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Καΐρου που κατέστειλε το κίνημα του Ναυτικού το 1944, ενώ κατόπιν ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων συμμετείχε σε μια σειρά εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

1973 Η ειρήνη εδραιώνεται στο Βιετνάμ. Μετά την αποχώρηση των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, αμερικανικά ναρκαλιευτικά αρχίζουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

1973 Οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματα, με κύρια αιτήματα το σταμάτημα των αποβολών φοιτητών, τη συμμετοχή τους στην επεξεργασία του Καταστατικού Χάρτη για την Παιδεία, τη μη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από τα αστυνομικά όργανα, κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ