Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1919 Στην πόλη της Βαϊμάρης συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%). Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα) με επικεφαλής το σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν. Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους, που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919 ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

1922 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα (σήμερα Το Βήμα), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Ιδρυτής της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1932 Γεννήθηκε ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος. Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956, για να ξεκινήσει η τελική φάση της κουβανικής επανάστασης.

1964 Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Καΐρου που κατέστειλε το κίνημα του Ναυτικού το 1944, ενώ κατόπιν ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων συμμετείχε σε μια σειρά εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

1973 Η ειρήνη εδραιώνεται στο Βιετνάμ. Μετά την αποχώρηση των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, αμερικανικά ναρκαλιευτικά αρχίζουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

1973 Οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματα, με κύρια αιτήματα το σταμάτημα των αποβολών φοιτητών, τη συμμετοχή τους στην επεξεργασία του Καταστατικού Χάρτη για την Παιδεία, τη μη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από τα αστυνομικά όργανα, κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ